Džordž Buš: Amerika polaže temelje pobedi nad terorom

Predsednik Buš izjavio je da će SAD, baš kao što su istrajale i na kraju pobedile u «hladnom ratu» protiv komunizma, izaći kao pobednik u ratu protiv terorizma. Buš se obratio diplomcima američke vojne akademije u Vest Pointu, prvoj klasi budućih vojnih oficira koji su u tu instituciju ušli posle terorističkih napada 11. septembra.

Obraćajući se pitomcima Vest Pointa, njihovim porodicama i prisutnim zvaničnicima, američki predsednik održao je čas iz istorije. On je istakao da se, posle II svetskog rata, pojavila mračna pretnja za bezbednost Amerike – širenje komunizma u velikim delovima Evrope, Azije i drugde. On je dodao da se u prvim godinama «hladnog rata» činilo da svetski dogadjaji nagoveštavaju mračnu budućnost za demokratiju.

Buš je izjavio da je tadašnji predsednik SAD, Hari Truman, prepoznao tu pretnju kao ideološku bitku, i preduzeo korake da se suprotstavi neprijateljima, pronadje saveznike i širi slobodu – čime je postavio temelje kasnijoj pobedi u hladnom ratu. Danas, istakao je predsednik Buš, SAD primenjuju sličnu strategiju u borbi protiv terorizma.

«Kada je predsednik Truman govorio na ovom mestu, kada je obeleženo 150 godina akademije u Vest Pointu, poručio je klasi 1952 – «Ne možete imati trajni mir ukoliko aktivno i energično ne budete donosili svetu elemente slobode i pravde». Istim principom rukovodimo se danas, u borbi protiv terora. Naša strategija da zaštitimo Ameriku zasnovana je na jasnoj premisi: bezbednost naše nacije zavisi od napretka slobode u drugim zemljama» .

Predsednik Buš podsetio je da je bilo potrebno više od četiri decenije za pobedu u hladnom ratu. Isto tako, rekao je on, pobeda u ratu protiv terorizma neće se dogoditi preko noći. Buš je predvideo da se današnji pitomci u Vest Pointu i drugim vojnim akademijama, u toku čitave buduće karijere boriti protiv ekstremizma. Medjutim, predsednik je istakao da su već ostvareni značajni ciljevi u ratu protiv terora.

«Kao što su ranije generacije Amerikanaca pomogle da se Nemačka i Japan, od poraženih neprijatelja pretvore u demokratske saveznike, danas nova generacija Amerikanaca pomaže Iraku i Avganistanu da se oporave iz ruševina tiranije. U Avganistanu, uništeni su kampovi za obuku terorista a narod je izabrao novog predsednika i parlament na slobodnim izborima. Iračani su prošle nedelje načinili istorijski korak inauguracijom lidera nove vlade koju su sami izabrali. Formiranjem te vlade nacionalnog jedinstva, svet je video početak nečeg novog: ustavne demokratije u srcu Bliskog istoka.»

Predsednik Buš je posle svog govora podelio diplome pitomcima Vest Pointa. Mnogi od novih oficira će, kako se očekuje, biti rasporedjeno u Avganistanu i Iraku.