Miroslav Lajčak najavio da će u Podgoricu doputovati sledećeg utorka

Specijalni izaslanik visokog predstavnika Evropske unije za crnogorski referendum Miroslav Lajčak najavio je da će u Podgoricu doputovati sledećeg utorka. On je crnogorskim medijima rekao da pretpostavlja da će razgovarati sa liderima oba bloka i predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori.

"Dodatni razlog za moj dolazak je što ću u srijedu u Briselu, u središtu Evropske unije razgovorati o referendumu" kazao je Lajčak, ali nije precizirao o kakvim sastancima je riječ.

Lajčak je ocijenio da kampanja od njegove posljednje posjete Crnoj Gori, prije desetak dana, ide normalnim tokom i da Evropska unija više nema razloga da bude nezadovoljna. On je naveo da je u "kontaktu sa Beogradom" kada je riječ o odnosima Srbije i Crne Gore nakon referenduma, dodajući da će sjutra u Beogradu imati nekoliko sastanaka sa državnim vrhom Srbije.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da očekuje da će Crna Gora na referendumu dobiti nezavisnost i neosporivo priznanje svih zemalja, počev od susjeda.

"Naša poruka je jasna - 22. maja neće biti ni pobjednika niti poraženih, a vlada će učiniti sve da dođe do sinergije snaga", rekao je Đukanović. On je ponovio da bi se u slučaju poraza povukao iz politike, objašnjavajući da sebe ne vidi "kako mora da stvara još jaču uniju sa Srbijom".

Crnogorski premijer je ocijenio da bi eventualni referendumski rezultat u sivoj zoni bio dodatno mučenje i za Crnu Goru i za Srbiju.

Crna Gora daleko od pretpostavke pravne države

Blok za Državnu zajednicu smatra da je bezbroj primjera da je Crna Gora daleko od pretpostavke pravne države i da je crnogorska vlast primjer autokratskog i diktatorskog načina vladanja. Funkcioner Narodne stranke Milan Radović ukazao je da se vlast u Crnoj Gori nije promijenila u poslednjih 17 godina »odnosno u poslednjih 60« i da je ona jedina zemlja u Evropi koja ne garantuje sigurnost svojim građanima.

»Primjer za to su preko 30 nerasvijetljenih ubistava među kojima viskih funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova i glavnog i odgovornog urednika jedinog opozicionog glasila dnevnog lista »Dan«, kazao je Radović na konferenciji za novinare.

On smatra da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj ne postoji podjela vlasti odnosno da je ona samo formalna i da je najbolji dokaz za to crnogorski pravosudni sistem odnsono sudovi i tužilačka organizacija.

»Karijere sudija i tužilaca direktno zavise od partijske podrške i lične volje premijera Đukanovića. Za ovu tvrdnju nema boljeg dokaza od slučaja S.Č«, naveo je on.

On je istakao da sve to jasno dokazuje da vlast nema namjeru da gradi elemente pravne sigurnosti građana u Crnoj Gori.«Kako bi ta pravna sigurnost izgledala u nezavisnoj Crnoj Gori privatnom posjedu premijer možemo samo da zamislimo«.

»Zbog toga moramo 21. maja zaokružiti ne. Svi koji su za pravnu državu, za vladavinu prava, za građansku sigurnost zaokružiće ne. Samo tim odgovormo obezbijedićemo da nikada više sistemske vrijednosti države ne budu podvgnuite volji jednog čovjeka«, poručio je Radović.