Da li živimo u univerzumu ili u «multiverzumu»?

Jedno od trenutno najinteresantnijih i ujedno najviše zbunjujućih pitanja u modernoj fizici je da li je svemir u kojem postojimo jedini ili zapravo postoji bezbroj alternativnih svemira u višim dimenzijama, koje su nam nepoznate.

Ljudi su nekad smatrali da je zemlja centar svemira i da se sve okreće oko nje. Kasnije su astronomi dokazali da to nije slučaj i da se Zemlja okreće oko sunca, koje se samo jedna od mnoštva zvezda u našoj galaksiji – Mlečnom putu. Takodje se pokazalo da Mlečni put nije jedina galaksija već samo jedna od bezbroj galaksija u svemiru. Pa, ipak bar je svemir jedan jedini – ili možda nije? Fizičar sa Stenfordskog univerziteta u Kaliforniji, Andrej Lind, je tvorac takozvane inflacione, ili teorije o «multiverzumu», odnosno postojanju mnoštva svemira, od kojih svaki ima sopstvene zakone. Na nedavnom naučnom skupu u Njujorku, Lind je rekao kolegama koji odbacuju inflacionu kosmologiju da ga to podseća na njegovo detinjstvo u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, kada su Istok i Zapad tvrdili da poseduju jedinu pravu, istinsku ideologiju.

«U fizici takodje postoji ideologija. Želimo da pronadjemo jedno jedinstveno pravilo koje reguliše ceo univerzum, najbolje pravilo i jedino moguće pravilo - to je cilj fizike. Ali, taj cilj bi mogao da bude više demokratski, i da dozvoli postojanje ovog ili onog univerzuma. I sve dok ne dokažete da je to pogrešno, dok ne dokažete da je apsolutno neophodno da ceo univerzum sledi samo jedno pravilo - teorija o «multiverzumu» će biti u životu.»

«Mi ne želimo da budemo sami. Bilo bi lepo da naš svemir ne bude jedini. I da postoje drugi univerzumi, bolji od našeg. Svaki put kada otvorimo prozor u svemir verovatno ćemo se iznenaditi. Ali, ipak tvrdnja o drugim univerzumima mogla bi da bude samo ekstreman vid naučne fantastike.»

Ipak, mnoge stvari koje su jednog dana smatrane za naučnu fantastiku, već sledećeg dana postajale su naučna činjenica.