U Sloveniji pronadjena još četiri labuda zaražena ptičijim gripom

U Sloveniji je danas potvrdjeno da su u okolini Maribora pronadjena još četiri labuda zaražena virusom ptičijeg gripa H5N1, a u bolnicu u tom gradu primljen je i jedan vatrogasac koji je bio u kontaktu sa zaraženim pticama.

Uzorci pronadjenih labudova neće biti poslati u referentnu laboratoriju u Vejbridžu u Engleskoj, jer je u žarištu gde su pronadjeni već potvrdjeno prisustvo virusa H5N1, saopštio je Nacionalni veterinarski institut.

Broj labudova zaraženih virusom ptičijeg gripa koji su otkriveni u Sloveniji popeo se sa novootkrivenim slučajevima na sedam. Na infektivno odeljenje mariborske bolnice danas je primljen i vatrogasac sa temperaturom i upalom disajnih organa, koji je bio u kontaktu sa zaraženim labudovima.

Iako je mala mogućnost da je zaražen virusom ptičijeg gripa, vatrogasac je zadržan na posmatranju, a njegov bris je poslat na ispitivanje u referentnu laboratoriju Instituta za zaštitu zdravlja u Ljubljani. Prošlog četvrtka u mariborsku bolnicu primljen je jedan vatrogasac, koji je takodje učestvovao u odstranjivanju uginulih labudova iz zamrznute Drave, ali kod njega nije pronadjen virus ptičijeg gripa.

Više informacija o ptičijem gripu na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm