Kakvi su izgledi za pomirenje dolaskom Hamasa na vlast?

Izbori su smatrani demokratijom na delu, koja je trebalo da približi Palestince mirovnim razgovorima sa Izraelom i nezavisnoj državi.

Mnogi se sada pitaju da li je demokratija na delu zapravo pogoršala situaciju, pošto su palestinski birači sproveli radikalnu promenu izborom Hamasa, islamske fundamentalističke grupe koja se protivi mirovnim razgovoriam i samom postojanju Izraela. Niko nije više uznemiren pobedom Hamasa od Izraela, sada suočenog sa novim palestinskim voćstvom koje je izvršilo desetine smrtonosnih napada u proteklim godinama. Premijer izraelske prelazne vlade Ehud Olmert je već rekao da Izrael neće pregovarati sa Hamasom. Visoki vladin savetnik Ranan Gisin je izjavio za Glas Amerike da Palestinci imaju izbor:

”Mi ili Hamas. Ili će Palestinci želeti da imaju partnera na razgovorima o miru ili će se prikloniti radikalnoj islamskoj državi tipa Irana, angažovanoj u terorističkim aktivnostima što će samo doneti nove patnje i muku palestinskom narodu.“

Izraelski funkcioneri kažu da bi jedino ukoliko se Hamas razoruža i prizna pravo Izraela na postojanje, mogla da se javi šansa za dijalog. Najveći deo sveta šalje sličnu poruku Hamasu - da položi oružje, prihvati državu Izrael i razgovara o miru. Predsednik Buš jasno stavlja do znaja da Hamas mora da se promeni da bi bio smatran partnerom za mir. Lideri Hamasa, uzbudjeni zbog pobede, šalju izvesne umerene signale i kažu da će uskoro početi razgovore sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o formiranju nove vlade. Ali i dalje govore o oslobodjenju palestinske teritorije, mada obećavaju da će narodu ponuditi odgovornu vladu i bolje usluge. A to će, kaže bivši španski ministar inostranih poslova Ana Palacio, biti važni faktori koji bi od Hamasa mogli da stvore umereniju grupu:

”Biti u vladi je otrežnjujuće iskustvo. Ne znate kako položaj u vladi transformiše ljude i ideje dok se ne suočite sa prvom obavezom i odgovornošću da ostvarite rezultate.“

Ana Palacio, koja je bila u timu medjunarodnih izbornih posmatrača, kaže da se Hamasu pruža prilika da pokaže da može da postane partner od poverenja, ali dodaje da takodje vlada zabrinutost šta bi moglo da se desi ukoliko ta grupa ne postane umerenija. Drugi strepe da će Izrael verovatno preduzeti unilateralne korake da prekine kontakt sa Palestincima i zacrta svoje buduće granice. Svet će, u svakom slučaju, budno pratiti svaki potez Hamasa, kao i kakvu vladu koju će Izrael dobiti nakon izbora u martu.