Buš: Smrću Ibrahima Rugove SAD su izgubile istinskog prijatelja

Predsednik Džordž Buš uputio je porodici Ibrahima Rugove i narodu Kosova pismo sa izrazima saučešća, u kojem je naveo da su Rugovinom smrću SAD izgubile istinskog prijatelja.

"Duboko sam ožalošćen vešću o smrti predsednika Ibrahima Rugove. Već dugi niz godina predsednik Rugova vodio je kampanju za mir i demokratiju na Kosovu, i time zaslužio poštovanje u čitavom svetu zbog svog principijelnog stava protiv nasilja", naveo je Buš.

Američki predsednik je naveo da je Ibrahim Rugova u godinama sukoba "predstavljao glas razuma i umerenosti, koji je pomogao narodu Kosova da postavi temelje za mirnu budućnost".

"Gubitak tog glasa u ovom vremenu odlučujućem za Kosovo posebno je tragičan. Dozvolite mi da vas uverim da Sjedinjene Države ostaju posvećene saradnji sa svim narodima na Kosovu u izgradnji budućnosti koja je stabilna, demokratska i prosperitetna", navodi se u pismu američkog predsednika.

Rugova je preminuo u subotu, u 62. godini. Bolovao je od raka pluća.

Na kratkoj komemorativnoj ceremoniji u američkoj misiji u Prištini, tokom koje je američka zastava spuštena na pola koplja, šef misije Filip Golberg /Philip Goldberg/ rekao je između ostalog kako "u svijetu nema mnogo lidera i ljudi koji su imali toliko strasti i poštovanja prema SAD, kao preminuli predsjednik Ibrahim Rugova i narod Ksoova".

Američika zastava u Prištini biće na pola koplja sve dok traje petodnevna žalost.

"To nama mnogo znači, a vjerujem da to mnogo znači i narodu Kosova", rekao je Glodberg.

Tadić će tražiti od UNMIK-a da prisustvuje sahrani

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će tražiti od UNMIK-a da mu omogući da prisustvuje sahrani predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

"Elementarni je red da predsednik Srbije ode na Kosovo koje je deo teritorije ove zemlje i njenog integriteta i da ukaže dužno poštovanje prema političkom predstavniku albanskog naroda", rekao je Tadić u intervjuu beogradskoj agenciji Beta, ističući da odlaskom na sahranu želi da pokaže da je Srbija spremna da se "na evropski način suočava i sa političkim projektima onih koji su imali i drugačije i suprostavljeno mišljenje".

"Neću da moja zemlja bude mala, ksenofobična, od sveta uplašena, nego otvorena, evropska prosperitetna zemlja koja komunicira sa svetom i odaje poštovanje čak i onima koji imaju drugacicje političko mišljenje", rekao je Tadić.