Novi tretman raka jajnika – produžava život

Medicinski eksperti najavljuju veliki trijumf u u tretmanu raka jajnika - vrlo rijetke, ali fatalne bolesti. Mada se ne radi o potpunom izliječenju, već samo o produžetku životnog vijeka oboljele, ovaj pomak medicinski eksperti smatraju revolucionarnim. U Americi je prošle godine registrovano oko 22 hiljade osoba oboljelih od raka jajnika. Čak 73% oboljelih je umrlo. Razlog tako velike smrtnosti je to što se bolest otkrije kasno.

Intraperitonealna terapija, ili kratko Aj-Pi (IP) terapija, koju ju nedavno kao metod podržao ovdašnji Nacionalni institut za borbu protiv raka, može da produži život pacijentima. Riječ je o ubrizgavanju hemoterapije kateterom, direktno u abdomen oboljele žene, tako da lijek direktno djeluje na tumor.

Doktor Džonatan Kozin /Jonathan Cosin/, direktor ginekološko-onkološkog odjela Medicinskog centra u Vašingtonu, kaže da pomenuti tretman pacijentima - u odnosu na one koji terapiju primaju intravenozno - produžava život za godinu.

Radi se o razlici od 4 i 5 godina. Procentualno živi se čak 25 odsto duže, kaže doktor Kozin. IP tretman ima i kontraindikacije. Vrlo je bolan i tek je šest od deset žena u stanju da takav polugodišnji tretman podnese. Po riječima jedne od pacijentkinja, Linde Gejner (Linda Gainer), najteže se podnose veliki umor i bolovi u stomaku.

Takvu malaksalost ranije nisam iskusila. Od tolike se iscrpljenosti se nećete odmoriti ako odspavate pola sata..., kaže Gejner.

Dijagnozom je u oktobru kod Linde ustanovljen rak trbušne maramice, koji zahvata isti dio tijela kao rak jajnika. Ljekar joj je tada savjetovao IP tretman. Linda Gejner je jedna od srećnijih pacijentkinja, jer je veliki broj pacijentkinja iskusio i mnogo jače bolove. Ljekari kažu da bi naredni korak trebalo da bude eliminsanje nepodnošljivih kontraindikacija, uz omogućavanje novog terapiji u što više bolnica u svijetu.