Na naslovnim stranicama američke štampe

Gejnzvil San piše o prvoj posjeti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Tarpon Springsu na Floridi, gdje će sa pravoslavnim grčkim imigrantima, koji u tom dijelu SAD žive stotinama godina provesti Božićne praznike. List najavljuje da će pored božićne liturgije, koju će Vartolomej služiti u “istorijskoj pravoslavnoj Crkvi svetog Nikole”, na prvi dan Božića biti blagosloveni lokalni mornari, a biće organizovano i “izranjanje krsta”, po uzoru na bosforsku tradiciju. Uz patrijarha Vaseljesnkog, na jugu Sjedinjenih država biće mitropolit Grčke pravoslavne crkve u Americi i mitropolit Aleksej iz Atlante.

Američka štampa danas, između ostalog piše i o juče ozvaničenoj inicijativi predsjednika Buša o unaprijeđenju programa učenja stranih jezika. Po riječima predsjednika, “riječ je o strateškom potezu kojim se u projekat promocije slobode i borbe protiv terorizma, žele uključiti i druge zemlje i narodi”. Projekat za čije će finansiranje Buš od kongresa za fiskalnu 2007. tražiti 114 miliona dolara - i koji će, prema pisanju Vašington Posta, proširiti postojeće i pokrenuti nove lingvističke programe – neće biti fokusiran na tradicionalne evropske i latinoameričke jezike već one koji su identifikovani kao suštinski važni za nacionalnu bezbjednost – posebno arapski, kineski, ruski, hindu i farsi.

Sijetl Post Intelidženser piše o uspjehu američke kompanije Boing u 2005. godini. Boing je prvi put u proteklih 5 godina nadmašio evropskog rivala Erbas u prodaji putničkih aviona – prodate su 1002 letilice, za 212 milijardi dolara. No, nisu sve vijesti obradovale poslovodstvo u Boingu, piše list iz Sijetla, navodeći da su berzanski analitičari u četvrtak dionice Boinga - sa takozvane “buy" liste prebacili na "neutralnu", zbog straha da će potražnja putničkih aviona u 2006. biti znatno manja.

Borba za dominaciju na globalnom multimedijalnom tržištu, tema je koju Čikago Tribjun obrađuje kroz izvještaj o vrlo snažnoj alijansi koju su, sa ciljem da spoje konzumentsku elektroniku, mobilnu telefoniju i internet - formirali Motorola, Kodak i Google. Ugovor o desetogodišnjoj saradnji podrazumijeva zajedničke nastupe na tržištu. Motorola će u svojim mobilnim telefonima koristiti digitalno foto tehnologiju Kodaka i Guglov internet pretraživač. Kodak će ovim aranžmanom najviše dobiti u poslovima izrade fotografija napravljenih Motorolinim-kamera telefonima, dok Google na ovaj način efikasno pristupa operaterima mobilne telefonije u Sjedinjenim državama i ubira dio njihovog sve većeg profita. Čikago Tribjun piše da je juče dogovoreni savez novi uspjeh Motorole koja je poslovnu Alijansu formirala i sa kompanijama Apple i Yahoo prije 18 mjeseci.