Sekretarijat za zdravstvo pozvao na formiranje svetske mreže za praćenje ptičijeg gripa

Američki sekretar za zdravstvo Majkl Levit pozvao je na formiranje svetske mreže za praćenje ptičijeg gripa, kako bi se sprečilo da smrtonosni virus izazove globalnu epidemiju. Levit je govorio u Vijetnamu, jednoj od zemalja najteže pogodjenih ptičijim gripom.

Već mesecima, Svetska zdravstvena organizacija i druge agencije upozoravaju da svetski političari ne shvataju dovoljno ozbiljno potencijalnu pretnju virusa ptičijeg gripa H5N1. Medjutim, u Vijetnamu je američki sekretar za zdravstvo opisao pretnju te bolesti izrazima koji se obično koriste kada se govori o teroristima i neprijateljskim režimima.

«Svet je danas biološki opasno mesto. Nacije širom sveta sada su upoznate sa neprijateljskim ptičijim virusom poznatim pod oznakom H5N1. Ako on stekne sposobnost da se prenosi preko ljudi, to će pokrenuti pandemiju koja bi mogla da dovede do smrti miliona ljudi».

U toku posete Aziji, Levit se sastao sa vijetnamskim ministrom zdravlja Trungom Ćijenom, sa kojim je razmatrao načine uspostavljanja boljeg praćenja slučajeva ptičijeg gripa. Američki sekretar za zdravstvo pohvalio je napore Vijetnama u dosadašnjoj borbi protiv te bolesti. Ta azijska zemlja je do sada najteže pogodjen ptičijim gripom od koga je do sada umrla 41 osoba. Blizu 50 miliona pilića, patki i ćurki je ili podleglo virusu, ili ubijeno da bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Pa ipak, zaustavljanje ptičijeg virusa iziskivaće veću saradnju i otvorenost izmedju različitih zemalja. Sekretar Levit pozvao je nacije sveta da informacije o mogućem izbijanju bolesti dele jedne s drugima bez odlaganja, i u potpunosti. On je upozorio da, ako izbije pandemija ptičijeg gripa, nijedna zemlja neće biti bezbedna.

«Nijedna nacija na svetu ne može da sebi priušti taj rizik da ignoriše ovu opasnost. Mi se suočavamo sa zajedničkim problemom. Ako bilo gde izbije epidemija, rizik postoji u svim delovima sveta»

Do sada su virusom H5N1 uglavnom bili zaraženi pilići i patke, ali virus može da se prenese na ljude koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelim pticama. Neki lekari takodje strahuju da H5N1, koji je do sada usmrtio polovinu ljudi zaraženih virusom, može da počne da mutira u formu koja se lakše prenosi medju ljudima.

Lekari rade na razvoju vakcine protiv virusa ptičijeg gripa, ali su globalni kapaciteti za proizvodnju takve vakcine ograničeni. Levit se založio za povećanu proizvodnju vakcine, kao i lekova protiv virusa, i izjavio da SAD analiziraju načine da lekove brzo dostave u bilo koju oblast u kojoj dodje do slučajeva ptičijeg gripa kod ljudi.