NASA: “Uzdržani optimizam” uoči lansiranja novog šatla

“Uzdržani optimizam” je verovatno najbolji opis raspoloženja inženjera i astronauta u američkoj Agenciji za istraživanje svemira, koji iščekuju prvo lansiranje svemirskog šatla posle više od dve godine. Šatl “Diskaveri” treba prekosutra (Wednesday) da krene u svemir sa uzletišta u Svemirskom centru “Kenedi” u Floridi. To će biti prva misija od februara 2003, kada se šatl “Kolumbija” raspao pri povratku u orbitu i kada je poginulo svih 7 članova posade.

Dok se NASA priprema za lansiranje “Diskaverija”, svi aspekti predstojeće misije podsećaju na tragediju “Kolumbije”.

Januara 2003, veliki komad zaštitnog sloja je prilikom uzletanja napravio otvor na levom krilu šatla i to je oštećenje kasnije izazvalo raspad letelice.
“Diskaveri” će prevesti 7 astronauta do međunarodne svemirske stanice, zajedno sa neophodnim zalihama i rezervnim delovima.

Misija je prilagođena i obuhvata dodatne mere preduzete da bi se predupredila još jedna tragedija. Članovi posade će tokom leta da isprobaju nove bezbednosne sisteme, kontrolišu stanje šatla i vežbaju manevre za izvođenje neophodnih popravki.
Profesor Džon Logsdon, direktor Instituta za svemirska istraživanja na Univerzitetu “Džordž Vašington”, bio je član saveta koji je ispitivao uzroke nesreće “Kolumbije” i smatra da je NASA povećala bezbednost šatla.

“Mislim da će biti mnogo emocija i da će svima da zastane dah - naravno, to neće moći da traje tokom cele višednevne misije - ali dok se šatl bezbedno ne vrati u Centar Kenedi na završetku misije, svi će biti veoma nervozni, jer je ulog previše veliki”, kaže Logsdon.

Ukoliko se zapazi da nešto sa “Diskaverijem” nije u redu, astronauti će ga ukotviti uz međunarodnu svemirsku stanicu. Posada će u tom slučaju čekati da drugi šatl dođe po nju. Ali na stanici jedva da ima hrane, vode i kiseonika i za njena dva člana posade.
Dodatnih sedam ljudi sa “Diskaverija” bi zahtevalo drastično smanjenje sledovanja.

“Već znamo broj dana i procene su da bi zalihe na stanici mogle da nam traju do 43 dana”, kaže ova članica posade “Diskaverija”, kaže Vendi Lorens, članica posade “Diskaverija”.

Spasilačka letelica je šatl “Atlantis”.

Međutim, pripreme za uzletanje “Atlantisa” iz Centra “Kenedi”, mogle bi da potraju 35 dana. Komandant eventualne spasilačke misije je Stiv Lindzi.

“Ovo je do sada prvi put da smo planirali, da imamo plan za spasavanje u džepu. Nadamo se da će svima biti jasno da sve ulažemo da ovaj let bude siguran koliko je god to moguće”, kaže Lindzi.

Ukoliko sve protekne bez smetnji, misija “Diskaverija” će trajati 13 dana.