Vilijam Neš: Biće veoma teško i za Beograd i za Prištinu da se dodje do nekakvog sporazuma

Penzionisani general američke vojske, nekadašnji gavnokomandujući NATO snaga u BiH nakon potpisivanja Dejtona i bivši regionalni administrator Un-a na Kosovu, direktor programa za preventivne akcije nevladine organizacije Veće za odnose sa inostranstvom, Vilijam Neš je u razgovoru za Glas Amerike govorio o izveštaju pod nazivom Zaboravljene intervencije: Šta Sjedinjene Države treba da urade na Balkanu. U izveštaju su istaknute dve važne opservacije-kaže gospodin Naš.

Neš: Prvo, biće veoma teško i za Beograd i za Prištinu da se dodje do nekakvog sporazuma jer, ... nema tog političara na Kosovu koji može pristati na bilo šta manje od nezavisnosti, a u Beogradu niko sebi ne može dozvoliti da bude optužen da je izgubio Kosovo. Mi smo se založili da medjunarodna zajednica mora tu da bude arbitar i izadje sa rešenjem koje će, suštinski, biti samo izloženo tamošnjim liderima u formi: Ovo je, dakle, dogovor - uvodjenje i održavanje uslovne nezavisnosti, koju će nadgledati medjunarodna zajednica, kojom će kosovski lideri biti obavezni da prihvate odgovornost za sve gradjane Kosova, bez obzira da li se radi o Albancima, Srbima, Romima ili bilo kome drugom. Ujedno, za Beograd će to biti prilika za kompenzaciju i na državnom, ali i na individualnom nivou za one koji su na Kosovu izgubili imovinu.

Glas Amerike: U izveštaju se nismo previše bavili Hrvatskom, ali je, na pojedinačnom nivou, vreme da se reši pitanje tog optuženika za ratne zločine, rekao je general Neš.

Neš: Narodu Hrvatske, narodu BiH, Srbije, Kosova ..., veliku štetu nanosi tek nekoliko kriminalaca. Ne sme se dozvoliti da se to nastavi. Vreme je da svi stanovnici i te zemlje budu u stanju da ostvare svoje pune potencijale, a ne da ih u tome sprečavaju lopovi. U izveštaju nazvanom Zaboravljene Intervencije, Neš američkoj vladi predlaže nekoliko saveta u vezi sa situacijom na Balkanu. Prvi medju njima je - da ostanu uključene u pitanja Zapadnog Balkana, a zatim da nadju i promovišu održivo rešenje za finalni status Kosova, bolju upravu za BiH i založe se za dalje reforme bezbednosnog sektora u Srbiji i Crnoj Gori.