Predsednik Buš izrazio snažnu podršku Evropskoj uniji

Ovo je težak period za EU. Dvodnevni samit zemlja članica završio se prošle nedelje u ljutnji i nezadovoljstvu. Članice unije nisu uspele da postignu saglasnost na najvažnijim finansijskim pitanjima, dok su zagovornici evropskog ustava bili prinuđeni da ceo proces ratifikacije zaustave, nakon što su glasači na referendumima u Francuskoj i Holandiji odbacili nacrt Ustava. U svom obraćanju, predsednik Buš nije direktno pominjao napetosti, kada se pred novinarima pojavio zajedno sa liderima EU. Umesto o napetostima, američki predsednik govorio o potrebi za snažnijom Evropom, koja će sarađivati sa SAD.

“SAD nastavljaju da podržavaju snažnu EU, kao partnera u širenju slobode, demokratije, bezbednosti i prosperiteta širom sveta. Moja poruka ovim liderima i prijateljima je da mi (želimo) snažnu Evropu, tako da možemo da sarađujemo na ostvarivanju važnih planova i značajnih ciljeva.”

Predsednik Buš je istovremeno ukazao da su SAD i EU zajedno domaćini konferencije, koja sutra (u sredu) počinje u Briselu, a sa ciljem da se prikupi međunarodna pomoć za Irak. Američki predsednik je naglasio da su razlike u vezi sa ratom u Iraku prevaziđene i ukazao je da će konferencija uputiti “važan signal.” Sa takvim stavom se složio i odlazeći predsednik EU, luksemburški premijer Žan Klod Junker, koji nije podžavao američki invaziju Iraka, ali koji je bio ključan u organizaciji susreta u Briselu.

“Iako smo imali nekakvih razlika i odstupanja u odnosu na SAD, po pitanju rata u Iraku, sama činjenica da smo su-organizatori ove veoma važne konferencije o Iraku pokazuje da kada se dođe do klučnih pitanja, kada su u pitanju progres, demokratija i slobode, i SAD i EU blisko sarađuju i deluju u istom pravcu.”

Na razgovorima u Beloj kući učestvovao je i predsedavajući evropske komisije, Hoze Manuel Baroso. On je u svom nastupu govorio ne samo o saradnji između SAD i EU po pitanju Iraka, već i po pitanju Irana, blisko-istočnog mirovnog procesa, kao i o većem broju prirednih tema.

Baroso je istovremeno potvrdio da EU upravo prolazi kroz “dečije bolesti” uvećavanja na 25, pa uskoro i na 27 zemalja članica. Ipka, on je naglasio da je institucija EU snažna.

“U procesu proširenja EU, može doći do problema. Mi smo u procesu. Mi donosimo odluke. Mi svakoga dana donosimo odluke, kako interno tako i eksterno, i mi smo posvećeni ovom veoma bliskom prijateljstvu sa SAD.“

Dijalog između SAD i Evrope treba da buide nastavljen sledećeg meseca, kada predsednik Buš ode u posetu Škotskoj, radi godišnje konferencije grupe 8. Britanija, koja je domaćin tog skupa, preuzeće na sebe zadatak predsedvajaućeg Unije, na period od 6 meseci.