Program “Weatherscape XT” već koriste televizijske stanice u Australiji i na Bliskom istoku

Najsavremeniji komjuterski program, namijenjen meteorolozima i televizijskom meteo-izvještavanju izazvao je kontroverze u Velikoj Britaniji. Dizajniran na Novom zelandu, program pod nazivom “Weatherscape XT” već je koriste televizijske stanice u Australiji i na Bliskom istoku. Međutim, niko nije mogao ni da pretpostavi koliko će pitanja upotreba nove tehnologije pokrenuti u Britaniji, nakon što je program počeo da koristi BBC.

Razlika između danas i juče je vjerovatno jedan od razloga zbog čega su Britanci posebno zainteresovani za vremenske prilike” – kaže reporter BBC-ja. Međutim, opsesija meteo-izvještajima na BBC-ju u poslednje vrijeme, posljedica je novog softvera i savremenih elektronskih mapa. BBC nije mogao ni da zamisli koliko će kontroverzna biti reakcija javnosti na upotrebu nove TV grafike koja je plaćena milion i po dolara. Stari simboli su zamijenjeni najsavremenijom kompjuterskom animacijom, sa mogućnošću uveličavanja određenih oblasti. Kada je prvi put upotrijebljena - više od 4.000 gledalaca požalilo se na to da se mape suviše fokusiraju na jug zemlje. Neki gledaoci su tražili da se novi softver odmah izbaci iz upotrebe. Tema je toliko kontroverzna – da se našla i na naslovnim stranicama štampe.

Škotska nacionalna partija zamjerila je zbog toga što Škotska djeluje kao manja nego što jeste, što je navodono i prezentera meteo-biltena učinilo depresivnim. Drugi tvrde da nije riječ o bilo kakvom napretku, već da je zbunjujuće kad na mapi ne znate gdje se nalaze gradovi u Britaniji.

Softver, pod nazivom Weatherscope XT, proizvela je kompanija Metra sa Novog Zelanda. Za taj posao regrutovani su dizajneri iz industrije video igrica. Grafika je visokog kvaliteta, a podaci o vremenu se interpretiraju u realnom vremenu. Piter Lou kaže da sada prezenteri mogu da se oslone na apsolutno svježe informacije. Ne moraju saopštavati podatke stare dva do tri sata, kao što je negdje slučaj. Dio javnosti je podržao novu tehnologiju i BBC najavljuje da će razmotriti sve opcije. Prezenter meteo-izvještaja saopštio je da je izgled mape prilagođen u skladu sa sugestijama gledalaca – “tako da će ubuduće Škotska biti uvećana". Meteorolozi polako mogu da se vrate svakodnevnom, uobičajenom praćenju londonskog ljeta. No, primjedbi će uvijek da bude, makar na vrućine...