Kako da se zaštiti životna sredina u ambijentu urbanog razvoja

Gradonačelnici iz svih krajeva svijeta okupili su se u San Francisku gdje razgovaraju idejama kako da zaštite životnu sredinu u ambijentu urbanog razvoja Lokalni zvaničnici ponosno tvrde kako je San Francisko, među američkim metropolisima – grad sa najviše zelenih površina. To je prvi američki grad koji organizuje ekološki skup povodom Svjetskog dana zaštite prirodne sredine. Ovogodišnja tema skupa organizacije «Zeleni gradovi» fokusirana je na korake koje bi lokalne vlasti trebalo da preduzimaju da bi što bolje zaštitili prirodne ekosisteme.

Ispred zgrade opštine, je u kojoj se opržava samit 70 gradonačelnika, simbolično je podignuta montažna kuća, u potpunosti izgrađena od recikliranih materijala. Glavni građevinski inspektor u San Francisku, Lorens Kornfild kaže da privremeno podignuti objekat upućuje poruku ohrabrenja kreativnim tehnikama u građevinarstvu.

«Cilj mi je da pokažem da smo vrlo zainteresovani za alternativne metode izgradnje i alternativne materijale. Zainteresovani smo za održivost ekosistema. To je moja poruka», kaže inspektor Kornfild.

Gradski zvaničnici takođe naglašavaju da je San Francisko vodeći grad kada je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije, kao što su solarna i energija vjetra. Velike solarne ploče postavljene na krov Moskoun Centra, gradskog kongresnog centra – obezbjeđuje četrvtinu energetskih potreba cijelog grada. Majkl Kim iz gradske uprave kaže da solarna energija ako se koristi na ključnim tačkama kalifornijske elektroenergetske mreže, može da rastereti čitav sistem – posebno u poslijepodnevnim satima, kada je potrošnja struje mnogo veća. On takođe podsjeća da je to vrijeme punog sunčevoj sjaja. Druga, izuzetno važna komponeta programa zaštite životne sredine u san Francisku je reciklaža. Majkl Sanđakomo je predsjednik kompanije «Norcal Waste Systems», koju je opština angažovala za prikupljanje smeća. On kaže da je kompanija, inače u apsolutnom vlasništvu zaposlenih, nastala iz malih preduzeća uličnih čistača.

«Ti ulični čistači su bukvalno prebirali svo smeće i odvajali sve što se moglo reciklirati», kaže Sanđakomo, ističući da je recikliranje papira, flaša i metala bilo aktuelno čak i prije 100 godina.

Još jedan od zvaničnika lokalne vlasti, Džek Mejsi, kaže da je reciklaža način života stanovnika u San Francisku. Kaže da brojne porodice i restorani recikliraju otpad od koga se pravi organsko vještačko đubrivo. Sve kancelarije recikliraju papir. Građevinari recikliraju svoj otpad sa gradilišta. Džek Mejsi kaže da se recikliranjem omogućava ponovna upotreba materijala, štedi energija i oslobađaju resursi. Lokalni zvaničnici u San Francisku ističu kako su mnoge zemlje u razvoju, na početku industrijalizacije – iako potencijalni zagađivači, u prednosti u poređenju sa industrijski razvijenim područjima. Nemaština je u nekim nerazvijenim državama, primjera radi, razlog zbog koga ljudi recikliraju sve što se ponovo može iskoristiti. To je, kažu zvaničnici u San Francisku, lekcija koju industrijski razvijeni svijet tek počinje da uči.