Kastriot Isljami: Dijalog Beograda i Prištine veoma važan za rešavanje kosovskog problema

Ministar inostranih poslova Albanije Kastriot Isljami i njegovi beogradski domaćini, najviši državni funkcioneri Srbije, saglasili su se da je dijalog Beograda i Prištine veoma važan za rešavanje kosovskog problema.

Pre razgovora sa albanskim šefom diplomatije iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopšteno je da on i dalje insistira na direktnom dijalogu sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom u Beogradu ili Prištini, a ne na marginama međunarodne konferencije u Ženevi. A u razgovoru sa Kastriotom Isljamijem, predsednik Tadić ponovio je stav o neprihvatljivosti izmene granica u regionu i stvaranja novih država.

Kastriot Isljami je prilikom susreta sa predsednik Skupštine Srbije Predragom Markovićem rekao da će se Albanija pridržavati principa da nema podele Kosova ili njegovog pripajanja bilo kojoju zemlji u regionu, a Marković je istakao da će Srbija rešavati pitanje Kosova kroz dijalog, navodeći da se neki tehnički razgovori na relaciji Priština-Beograd već vode. Šef albanske diplomatije Kastriot Isljami i srpski premijer Vojislav Koštunica saglasili su se da je za rešenje kosovskog pitanja važan dijalog Beograda i Prištine, ispunjenje standarda i povratak izbeglih.

Koštunica je naglasio neophodnost očuvanja stabilnosti u regionu, a Isljami je važnim ocenio dijalog Beograda i Prištine i povratak raseljenih, kaže se u saopštenju Vlade Srbije. A savetnik srpskog premijera za spoljnu politiku Vladeta Janković izjavio je da su standardi daleko od ispunjenih i da Beograda treba da nastoji koliko god može da se standardi postignu. Kad bi se vratila bar polovina onih koji su izbegli posle martovskih događaja 2004. godine to bi bio ogroman korak napred koji bi ubrzao ceo proces, rekao je Janković.