Kongresna bitka do poslednjeg trenutka

  • Sindi Sejn
Ideološke razlike republikanaca i demokrata, kao i unutar samih republikanaca, o ulozi vlade sve više otežavaju američkom Kongresu sprovodjenje osnovnih zadataka.
Na Kapitol hilu vlada velika napetost, pošto u ponedeljak u ponoć ističe rok za produžetak finansiranja rada vlade, kako bi se izbegao delimičan prestanak rada njenih institucija. To nije i jedina kriza, budući da je Sekretarijat za finansije objavio da Kongres takođe mora da podigne američku granicu zaduživanja do 17. oktobra. Stručnjaci kažu da ideološke razlike između demokrata i najkonzervativnijih republikanaca, u pogledu uloge koju vlada treba da igra u svakodnevnom životu Amerikanaca, sve više otežavaju Kongresu sprovođenje čak i najosnovnijih zadataka.

Republikanski senator Ted Kruz čak je čitao priču za decu na sednici Senata, koja je trajala celu noć, u sred bitke koja bi mogla da dovede do zatvaranja vlade. Kritičari to nazivaju političkim teatrom, dok se drugi prisećaju legendarnog američkog filma “Gospodin Smit ide u Vašington”, u kojem Džejms Stjuart tumači ulogu mlađeg senatora koji se bori protiv korupcije.

Neki Amerikanci u celoj drami oko budžeta vide – reprizu. Analitičar Čarli Kuk predviđa da će Kongres na kraju finansirati vladu i podići granicu zaduživanja. Čak i ako probije rok za nekoliko dana, Kuk smatra da će problem biti rešen.

"Kada je reč o zatvaranju vlade, i granici zaduživanja, sve je to kao film. Znate kako se završava, samo ne želite da znate koliko će da bude traumatično, kolika agonija, ali unapred znate kraj, svi to znamo”.

Ranije borbe do same ivice provalije vodile su se oko podizanja granice zaduživanja. Evo šta je lider senatske većine Hari Rid rekao u avgustu 2011.

“Pristup da je dovoljno zalepiti flaster na svetsku krizu je sramota za Kongres, za ovu zemlju, i za svet”.

Predsednikova reforma američkog sistema zdravstvene zaštite je u središtu celog spora - rasprava o tome kakava treba da bude uloga federalne vlade u pružanju pristupa zdravstvenoj nezi milionima Amerikanaca.

Deo američke javnosti ustao je protiv veće uloge vlade, a podele u Kongresu između republikanaca i demokrata, koji se zalažu za reformu, odražavaju podele u zemlji.

"Postoji veliki broj Amerikanaca koji su veoma uzrujani zbog nivoa potrošnje i nivoa nacionalnog duga. Postoji taj mentalitet: ‘besni smo i nećemo više ništa da trpimo’ tako da je ovo samo sredstvo da se ispolji ta frustracija”, objašnjava Čarli Kuk.

Drugi analitičari kažu da se repubilkanci igraju političkom vatrom u slučaju da dođe do zatvaranja vlade ili neplaćanja američkog duga. Sten Kolender je stručnjak za budžet.

"Mislim da će oni politički pretrpeti udarac, neki republikanci koji nisu članovi Pokreta čajanka, koji nisu militantni konzervativci će konačno ustati I reći – ‘Dosta je bilo, moramo da smislimo nešto da se prekine sa ovim, jer nam nanosi veliku političku štetu’”.

Poslednji čin u ovoj drami mogao bi da se dogodi u poslednjem trenutku, a moguće je da Predstavnički dom glasa dok se bliži isticanje roka u ponedeljak u ponoć.