Linkovi

Špijuniranje ponovo tema u Trampovoj kampanji


Predsednik SAD Donald Tramp na mitingu u Pensilvaniji
Predsednik SAD Donald Tramp na mitingu u Pensilvaniji

U okviru priprema za predsjedničke izbore 2020 godine, predsjednik Donald Tramp i njegovi saveznici sve češće optužuju bivšeg predsjednika Baraka Obamu da je naredio Federalnom istražnom birou da špijunira Trampov izborni štab na izborima 2016. godine.

Tramp je prošlog mjeseca ponovo pozvao da se istraže istražitelji, dok je njegov sekretar za pravosuđe najavio da će biti ispitana odluka američkih obavještajnih agencija da istraže navodne veze Rusije i Trampove kampanje. Takozvani „špijunski skandal“ postao je i jedna od uobičajnih tema na Trampovim mitinzima širom zemlje.

Trampov mandat je više od dvije godine bio u sijenci istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore. Maler je na kraju zaključio da Trampova kampanja nije sarađivala sa Moskvom, ali je ostavio otvorenim pitanje da li je predsjednik tokom istrage opstruisao sprovođenje pravde, što je demokratama dalo dodatni povod da istraže Trampa.

Od objavljivanja Malerovog izvještaja, Tramp se vratio takozvanom “špijunskom skandalu” o kojem je prvi put tvitovao u maju 2018 godine, kada je optužio prethodnu, Obaminu administraciju da je postavila špijuna u njegov izborni štab.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar je prošle nedelje naložio da se razmotri odluka FBI-a da 2016. godine započne kontraobavještajnu istragu Trampove kampanje.

"Ako smo zabrinuti zbog stranog miješanja, onda bi iz istog razloga trebalo da nas brine i da li su vladini zvaničnici zloputrebljavali položaj i pokušavali da poremete odnos snaga. Ne govorim da se to dogodilo, već da bi to trebalo da istražimo”.

Kako će se "špijunski skandal" odraziti na Trampov rejting?

Pojedini analitičari smatraju da je riječ o Trampovoj strategiji da pridobije podršku birača.

“Trampovim pristalicama se od počeka sviđa to što se on suprostavlja tradiciji i što je beskompromisno borben. Zbog toga će istražiti istražitelje što iskreno, neće biti dobro za Trampa”, kaže Elejn Kamark iz instituta Brukings.

Kamark smatra da bi zbog takve strategije mogle da budu razotkrivene dodatne kompromitujuće informacije o predsjedniku. Međutim, Tramp se nada da bi istraga podrila kredibilitet Malerovog izvještaja i njegovih pristalica.

“Tramp je toliko često kreativan u interpretaciji istine, da ljudi jednostavno odustanu jer više ne znaju šta je u stvari istina. Zbog toga mu je lako da kaže da su informacije protiv njega neistinite i da je potrebno istražiti ljude koji ih iznose”, smatra Šenon Bou O Brajan sa Univerziteta Teksasa.

Direktor FBI-aja Kristofer Vrej je ranije rekao da ne smatra da je nadzor, koji odobrava sud, špijuniranje i da nema dokaza da je Trampova kampanja bila pod nelegalnom prismotrom biroa - što je stav koji možda i neće biti važan Trampovim pristalicama.

XS
SM
MD
LG