Linkovi

"Zvezdane staze" i istraživanje svemira


Naučnici, profesionalci i obožavaoci iznova vode diskusije o tome koliko je ta serija uticala na nauku i tehnologiju, ali i na svakodnevni život.

Matični svemirski brod Enterprajz, iz serije Zvezdane staze, dobro je poznat ljubiteljima i posetiocima Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja, ovde u Vašingtonu, gde je izložen njegov model. Po njemu je nazvan i prototip svemirskog šatla, kaže kustoskinja u tom muzeju Margaret Vajtikemp.

Prvi šatl nazvan je Enterprajz kao rezultat kampanje slanja pisama koju su sedamdesetih organizovali ljubitelji te serije”, kaže Margaret Vajtikemp.

To je samo jedan pokazatelj uticaja Zvezdanih staza, kaže Margaret Vajtikemp, napominjući da je serija počela da se prikazuje šezdesetih godina, kada su se žene i druge manjine borile za jednaka prava.

Zvezdane staze su pružale uvid ne samo u to kako bi buduća svemirska putovanja mogla da izgledaju već i kakvo bi moglo da bude ljudsko društvo. Članovi posade bili su i muškarci i žene, raznih rasa, raznih nacija, pa čak i jedan vanzemaljac”, kaže Margaret Vajtikemp.

U prvoj seriji pojavila se i tehnologija koja je kasnije postala realnost, kaže urednica knjige Zvezdane staze i istorija, Nensi Regan.

“Prvi put smo videli plazma TV ekran, prvi put se pojavio uređaj za komunikaciju sličan mobilnom telefonu, koji se sklapao slično kao moj prvi mobilni telefon…”

Tu je i prvi primerak blutut tehnologije, u sceni gde ga jedan od likova nosi prikačen za uho. Takođe smo prvi put videli nešto što liči na tablet kompjutere”, kaže Nensi Regan. Zvezdane staze još inspirišu inženjere, kaže Majk Gould iz kompanije Bigelou erospejs, koja razvija svemirske letelice sledeće generacije.

Dopada mi se da je čitav naš program u duhu Zvezdanih staza koji nastoji da neprestano pomera granicu ljudskih istraživanja”, kaže Gould.

Gould kaže da će njihov takozvani “Modul za proširenje aktivnosti” biti isproban na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2015. godine. Zvezde i scenarista filma “Zvezdane staze: Prema tami”, astronauti NASE i ljubitelji, razgovarali su o uticaju te serije tokom nedavnog susreta na internetu. Astronaut Kjel Lindgren rekao je da serija podstiče maštu.

Jedno od zadovoljstava od tih filmova i naučne fantastike uopšte je mogućnost da se izmišlja kakva će biti budućnost i kakva će biti tehnologija”, kaže Lindgren.

Serija Zvezdane staze deo je pop kulture već gotovo 50 godina, a kako njeni tvorci već planiraju novi film, ona će nastaviti da inspiriše ljude da razmišljaju o svemiru – toj krajnjoj granici.
XS
SM
MD
LG