Linkovi

Zvanično počinje projekat Reforma poreza na imovinu


Vlada Srbije, logo
Vlada Srbije, logo

Memorandum o razumevanju o programu "Reforma poreza na imovinu" potpisali su u Vladi Srbije ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finasija Dušan Vujović i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge.

Memorandum omogućava ažuriranje baze podataka o imovini u cilju bolje naplate poreza u 40 lokalnih samouprava širom Srbije, a projekt će trajati četiri godine i vredan je šest miliona franaka.

Amasador Ge je rekao da je program namenjen povećanju kapaciteta lokalnih samouprava i njihovih budžetskih kapaciteta.

"Projekat ''Reforma poreza na imovinu'' deo je naše nove strategije u saradnji sa Srbijom, koja će biti aktuelna od 2018. do 2021. godine. Za ovaj period smo izdvojili 91 milion evra. Time će naša podrška Srbiji premašiti 300 miliona evra, za proteklih 30 godina koliko smo već ovde," rekao je Ge.

U pilot fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, u periodu od 2013. do 2016. godine, procenat povećanja naplate poreza na imovinu je, u proseku, 197 procenata, dok se poreske stope nisu menjale.

"Na ovaj način želimo da, zajedno sa Vladom Švajcarske, praktično podignemo i nivo svesti i nivo evidencija o poreskim obveznicima koji se nalaze u pojedinim lokalnim samoupravama kako bi te lokalne vlasti imale veći opseg naplate poreza na imovinu, a samim tim i prevazilazili probleme koji, nažalost, još uvek egzistiraju u mnogim lokalnim samoupravama," rekao je Ružić.

Kako je naveo, reč je o problemima budžetskog deficita, prezaduženosti i svega onoga što prati jedno društvo u tranziciji.

Kako je planirano, u okviru projekta, pet najboljih opština u pogledu opsega ubiranja poreza će biti nagrađene fondom od milion švajcarskih franaka.

XS
SM
MD
LG