Linkovi

Zvanično počeo proces izlaska Velike Britanije iz EU


Zvanični proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije počeo je danas pošto je premijerka Tereza Mej pokrenula član 50 Lisabonskog sporazuma, i time započela dvogodišnji proces složenih i teških pregovora pred konačni razlaz Britanije i EU posle 44 godine.

Stalni predstavnik Velike Britanije pri EU, Tim Berou obavio je misiju koju će vjerovatno pamtiti cijelog života - predsjedniku Evropskog savjeta je nosio pismo svoje premijerke o namjeri Londona da napusti Uniju.

"Dakle, ovdje je to pismo na šest strana, obavjest premijerke Tereze Mej o tome da aktivira član 50 i formalno započinje pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU. Nema razloga za pretvaranje da je ovo sretan dan ni u Briselu ni u Londonu nakon što je većina Evropljana, zajedno sa gotovo polovinom Britanaca željela da ostanemo zajedno, umesto da se razilazimo...ali, pradoksalno, ima i nešto pozitivno u bregzitu -- učinio je nas, preostalih 27, jače opredjeljenim i ujedinjenijim nego prije. U to sam uvjeren posebno nakon Rimske deklaracije. I mogu reći, ostaćemo ujedinjeni u budućnosti, posebno tokom teških pregovora koji nas očekuju", rekao je Donald Tusk.

Predsednik Evopskog saveta Donald Tusk pokazuje zvanično pismo o pokretanju člana 50 Lisabonskog sporazuma
Predsednik Evopskog saveta Donald Tusk pokazuje zvanično pismo o pokretanju člana 50 Lisabonskog sporazuma

A pregovori će zaista biti dugi, teški i neizvjesni. Niko tačno ne zna koliku štetu će ovaj razvod donijeti, dok je već sasvim jasno da će šteta biti obostrana - i na Ostrvu i na kontinentu. Nagadja se da bi Britanija mogla da izgubi 60 milijardi eura svojim odlaskom, dok se ne može predvidjeti koliko će udar na evropski budžet imati odlazak Britanaca koji su, poslije Nijemaca, najviše u njega ulagali.

Osjetiće to članice koji su najveći korisnici budžeta, kao i ukupan plan finansiranja evropskih projekata. Uz ovo, brojna su otvorena pitanja, od pristupa zajedničkom tržištu do slobode kretanja, stanovanja, rada, penzija i zdravstvene zaštite, što je sve do sada bilo dio paketa obaveza i prava, života unutar Unije.

"U suštini, riječ je o kontroli štete. Naš cilj je jasan - da šteta bude minimalna za evropske gradjane, ekonomiju i države članice. Učinićemo sve što je u našoj moći i imamo sve mehanizme da to i postignemo", poručio je Tusk.

Važno je reći, a to je Tusk i posebno naglasio, svi evropski zakoni i dalje važe za Veliku Britaniju do trenutka kada, nakon pregovora, i formalno postane tek država u susjedstvu EU. Eropski ustav kaže - maksimalno za dvije godine.

U britanskom parlamentu, premijerka Mej je poslanicima rekla da je ovo istorijski momenat i da nema povratka.

"Ova vlada je danas ispunila demokratsku volju britanskog naroda. Proces za sprovođenje člana 50 je pokrenut i u skladu sa željama Britanaca, Ujedinjeno kraljevstvo napušta Evropsku uniju“, poručila je Tereza Mej.

Referendum je održan u junu prošle godine kada je većina glasala za izlazak iz evropskog bloka. Takav ishod referenduma je posledica nezadovoljstva građana establišmentom kao i osećanja da je zbog upravljačke strukture EU običan građanina izgubio kontrolu.

Bivši premijer Dejvid Kameron podneo je ostavku posle rezultata referenduma.

XS
SM
MD
LG