Linkovi

"Rusija trpi štetu zbog američkih sankcija, moguće i nove mere"


Vašington je spreman da Rusiji nanese još veću ekonomsku štetu, ako ta zemlja ne promeni svoje ponašanje, saopštili su zvaničnici Trampove administracije na pretresima u Senatu, dok su se senatori založili za oštrije mere za suzbijanje "štetnih" ruskih aktivnosti.

"Iako Rusija i dalje preduzima štetne aktivnosti, verujemo da je njen avanturizam ograničen zbog znanja da možemo da joj nanesemo još veću ekonomsku štetu, i da nećemo oklevati da to uradimo ako značajno ne promeni svoje ponašanje", poručila je vršilac dužnost zamenika sekretara za finansije Sigal Mendelker u svedočenju pred senatskim Odborom za bankarstvo.

Zvaničnica Sekretarijata za finansije Sigal Mendelker svedoči u Kongresu (arhivski snimak)
Zvaničnica Sekretarijata za finansije Sigal Mendelker svedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi želeo bolje odnose sa Moskvom, ali su se odnosi dve zemlje dodatno pogoršali zbog novih američkih sankcija.

Članovi Kongresa podržali su uvođenje još oštrijih mera da bi se, kako su saopštili, Rusija između ostalog kaznila zbog aneksije Krima, učešća u građanskom ratu u Siriji i pokušaja da utiče na američke izbore. Moskva je demantovala optužbe da se mešala u američku politiku.

Pretresi o Rusiji održani su istovremeno pred dva senatska odbora, čiji su pojedini članovi kritikovali administraciju zbog slanja "suprostavljenih poruka" i zbog toga što, kako smatraju, ne ulaže dovoljno napora da promeni ponašanje Rusije.

"Rusija trpi štetu zbog američkih sankcija"

Zvaničnici administracije saopštili su da ruska ekonomija trpi posledice zbog postojećih američkih sankcija, uprkos tome što Moskva i dalje preduzima poteze koji zabrinjavaju Vašington.

U svedočenju u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel rekao je da je profit ruskih kompanija, pod sankcijama, pao za četvrtinu, da im je procenjena vrednost pala za polovinu i da su bile primorane da otpuste trećinu zaposlenih.

"Verujemo da su naše sankcije koštale rusku vladu desetine milijardi dolara, uz šire posledice po sektore u državnom vlasništvu i negativni uticaj na ekonomiju", rekao je Mičel. Dodao je i da su direktne strane investicije u Rusiji pale za 80 odsto od 2013. godine što je, prema njegovom mišljenju, zapanjujuća cifra.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel
Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel

Mičel je rekao i da su sankcije koštale Rusiju osam do deset milijardi dolara zbog otkazivanja dogovora o prodaji oružja.

"Ova administracija jasno je stavila do znanja da je spremna da preduzme dodatne korake", poručio je pomoćnih državnog sekretara i ocenio da bi bez američkih mera ponašanje Moskve bilo "nekontrolisano".

Pomoćnik sekretara za finansije Maršal Bilingsli rekao je na istom pretresu da je važno da evropski saveznici, naročito u istočnoj Evropi, urade više na sprečavanju pranja novca.

U međuvremenu, američki Sekretarijat za finansije uveo je nove sankcije dvojici Rusa i jednoj ruskoj i slovačkoj kompaniji zato što su, kako je saopšteno, pomagali drugoj ruskoj kompaniji da izbegne sankcije povezane sa ruskim štetnim aktivnostima u sajber prostoru.

Kažnjene su i dve ruske kompanije i šest brodova zbog umešanosti u prebacivanje benzina na severnokorejska plovila, čime se krše sankcije Ujedinjenih nacija.

Britanija uverena da će se Tramp suprostaviti Putinu

Britanski šef diplomatije Džeremi Hant pozvao je zapadne saveznike da budu deo jedinstvenog fronta protiv "agresivnog i štetnog" ponašanja Rusije i izrazio uverenje da će te napore predvoditi Sjedinjene Države pod predsednikom Trampom.

Britanski šef diplomatije Džeremi Hant
Britanski šef diplomatije Džeremi Hant

Hant je u govoru u Vašingtonu rekao da je ključno da SAD, Britanija i Evropska unija budu odlučno protiv sve opasnijih napada ruskog predsednika Vladimira Putina na međunarodne norme.

“Oni koji ne dele naše vrednosti, moraju da znaju da će uvek postojati ozbiljna cena za prelaženje crvenih linija, upadima na teritorije drugih zemalja, korištenjem zabranjenog oružja i sve češće, sajber napadima", rekao je Hant uoči razgovora sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i državnim sekretarom Majkom Pompeom.

“Putin nas testira. Samo želi da vidi koliko je Zapad odlučan i ujedinjen", dodao je Hant.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG