Linkovi

SAD strahuju od napada kompjuterskim virusima pred izbore 2020.


Arhiva - Odeljenje za izbore u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost u Arlingtonu, Virdžinijaa, 6. novembra 2018.
Arhiva - Odeljenje za izbore u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost u Arlingtonu, Virdžinijaa, 6. novembra 2018.

Vlada SAD planira da započne program za otprilike mesec dana koji bi se usko fokusirao na zaštitu datoteka i sistema za registraciju glasača pred predsedničke izbore 2020.

Ti sistem, koji se naširoko koriste za potvrdu podobnosti birača pre nego što oni glasaju, 2016. ugrozili su ruski hakeri koji su pokušavali da prikupe podatke.

Obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da će inostrani hakeri 2020. ne samo ciljati datoteke, već i pokušati da manipulišu, ometu ili unište podatke, tvrde sadašnji i bivši zvaničnici SAD.

"Procenjujemo da su ovi sistemi u velikom riziku", rekao je visoki zvaničnik SAD, zato što su oni jedan od nekoliko izbornih tehnoloških postavki povezanih na internet.

Agencija za sajber sigurnost i infrastrukturu (CISA), odeljenje Sekretarijata za unutrašnju bezvednost, strahuje da bi datoteka mogla da bude ciljana ucenjivačkim softverom, tipom virusa (ransomware) koji je onesposobio gradske kompjuterske mreže širom SAD, uključujući nedavno i onu u Teksasu, Baltimoru i Atlanti.

"Skorija istorija nam je pokazala su vlasti u državi i okruzima i oni koji ih podržavaju ciljevi ucenjivačkim softverima", rekao je Kristofer Krebs, direktor CISA. "Zbog toga radimo sa zvaničnicima za izbore i sa privatnim sektorom kako bismo zaštitili njihove datoteke i odgovorili na moguće napade ucenjivačkim sofverima".

XS
SM
MD
LG