Linkovi

"ZSO neće imati izvršnih ovlašćenja"


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček (arhiva)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček (arhiva)

Zajednica srpskih opština biće formirana uskoro i neće imati nikakvih izvršnih ovlašćenja, već će to biti institucija za pružanje usluga građanima, rekla je danas u Prištini izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček. Ona je govoreći o preporuci Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo istakla da je Priština sada u obavezi da što pre ispuni tri glavna uslova za ukidanje viza.

Lunaček je rekla da je Kosovo u ovoj godini postiglo odlične rezultate na putu evroatlantskih integracija. Prijem u UEFU i FIFU, kao i preporuke Evropske komisije za ukidanje viza građanima Kosova Lunaček je nazvala istorijskim uspesima. Lopta je sada u dvorištu Kosova i Vlada Kosova mora nastaviti dalje reforme, kazala je Lunaček na konferenciji za novinare održanoj u Prištini.

“Sprovođenje Briselskog sporazuma je jedan od uslova da Kosovo kao i Srbija nastave svoj evropski put”, rekla je Lunaček i naglasila da "Zajednica srpskih opština mora biti formirana uskoro, u skladu sa dogovorom u Briselu i odlukom Ustavnog suda Kosova”.

"Što se tiče statuta zajednice, on mora da se napiše i ja mislim da preporuke Ustavnog suda jasno govore o tome šta to može da bude, a šta ne može, tako da u tom smislu pisanje statuta mora da se završi i mora da se realizuje. Činjenica je da u Vladi i u Skupštini nije bilo dovoljno podrške za to. Vlada je rekla da je premijer to potpisao, ali i dalje nedostaje sprovođenje, kao kod svakog sporazuma. Isto tako i sa srpske strane, postoje stvari, poput Telekoma i energetike, koje nisu rešene”, rekla je Lunček.

“Kada je u pitanju ukidanje viza građanima Kosova to se neće desiti tako brzo”, tvrdi Ulrike Lunaček.

“Potrebno je vreme da se članice Evropske unije uvere da će se smanjiti broj azilanata sa Kosova, moraju biti vidljivi rezultati borbe protiv korupcije i neophodna je ratifikacija granične linije sa Crnom gorom u kosovskom parlamentu”, kazala je Lunaček.

"Ne mislim da će to biti tako brzo, jer isti proces počinje i u Savetu Evrope. Savet je taj u kome su stvari teške, jer neke zemlje članice, ne samo one koje nisu priznale Kosovo, već naročito one koje su imale najveći broj azilanata sa Kosova prošle godine, očekuju konkretne rezultate. Zato apelujem na sve vas i na građane Kosova, molim vas sačekajte na proces vizne liberalizacije i ukoliko bude mnogo ljudi koji traže azil, to će uticati negativno na proces vizne liberalizacije” kazala je Lunaček.

Ulrike Lunaček na Kosovu boravi sa delegacijom Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu. Oni su se danas sastali sa kosovskim rukovodstvom, predstavnicima Srba u kosovskim institucijama, kao i sa predstavnicima opozicije.

Na kraju konferencije za novinare Lunaček je rekla da će Kosovo igrati na svetskom fudbalskom šampionatu 2018. godine.

XS
SM
MD
LG