Linkovi

Mihajlović: SNS neće da vlada sama


Zorana Mihajlović

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je rano govoriti o novim koalicijama, ali da je za SNS važno da sa političkim partnerima ima konsenzus o važnim ekonomskim pitanjima.

Za ministarku energetike i visoku funkcionerku SNS-a Zoranu Mihajlović nema dileme – izbori su sledeći korak kojim Srbija treba da krene i to je stav koji nedeljama unazad zastupa u javnosti. Ali, i u intervjuu za Glas Amerike, ona uz osmeh ponavlja da odluka o izborima još nije doneta i da će konačnu reč o tome uskoro doneti vrh SNS-a:

"Takvu odluku ćemo doneti na Predsedništvu – da li će biti ili ne izbora. Ali ono jeste važno je da će izbori, ako ih bude, biti stvar dogovora vladajućih stranaka, dakle koalicionih partnera SNS-a i SPS-a. I možda se može reći, ako se donese oduka o izborima, a vi znate da ja jesam za izbore, onda će to biti prvi put izbori u atmosferi koja je mirna."

S obzirom da Srpska napredna stranka u ovom trenutku uživa gotovo natpolovičnu podršku birača, na pitanje koliko takva situacija na političkoj sceni ubrzava odluku o raspisivanju prevremenih izbora, potpredsednica SNS kaže da je to potpuno prirodna stvar:

"Svaki član SNS, ili bilo koje druge stranke želi da njegov predsednik bude premijer. Ne verujem da iko u SPS-u želi da njihov predsednik ne bude premijer. Ili u nekoj drugoj stranci. Drugo, svaka stranka kada ima takvo poverenje građana želi da i ono što jeste u realnom životu i to poverenje – da se nekako materijalizuje kroz parlament ili kroz Vladu. Mislim da je to normalna stvar, ali to nije presudno. Ako ne uredimo mnogo brže ekonomske reforme u narednih godinu, godinu i po dana – bojim se da ćemo se naći ponovo na početku."

Posle priče sa Kosovom, briselskim sporazumom, Evropskom unijom i početkom pregovora o pridruživanju, po rečima Zorane Mihajlović ekonomija i ekonomske reforme su osnovni prioritet Srbije. S obzirom da su tokom prošlogodišnje rekonstrukcije Vlade postavljeni novi ministri finansija i ekonomije i da su oni vrlo ozbiljno shvatili svoj posao i obaveze, ostaje pitanje da li su u SNS-u zadovoljni radom i nastupima, pre svega ministra privrede Saše Radulovića?

"Ono što jeste važno sa svakim novim ministrom je da smo mi svi tim. Ne možete da radite sami, pojedinačno, nego morate da radite u timu. I ja koja vodim energetiku možda sam želela da neke stvari uradim na jedan način, ali smo seli, razgovorali, pa smo možda neke stvari i dorađivali. Dakle, ono što je najvažnije je da smo tim."

Ministarka ekonomije priznaje da se u nekim stvarima – pre svega oko pitanja reformisanja javnih preduzeća vidi da stvari među koalicionim partnerima nisu, najblaže rečeno, do kraja dogovorene. Zbog toga se, kao logično nameće pitanje mogućih koalicionih partneta posle eventualnih izbora:

"Rano je pričati o bilo kakvim koalicijama. Ono što je sasvim sigurno – SNS neće da vlada sama. Dakle, nije cilj da mi vladamo sami. Cilj je da dogovorimo oko naših ciljeva, ideja. Na kraju krajeva, da to vremenski oročimo. A da bismo definisali rokove, moramo da se dogovorimo. Mora da postoji politički konsenzus oko važnih stvari u oblasti ekonomije, a rekla sam da reforma državne uprave, reforma javnih preduzeća, završetak priče o preduzećima u restrukturiranju su veoma važne stvari za koje bez političkog konsenzusa – nema ništa."

Govoreći o stanju u svom resoru, a pre svega o gasovodu Južni tok, ministarka Mihajlović kaže da su, nakon prvog vara na trasi gasovoda kroz Srbiju, stvari ušle u neke normalne vode. Pri tome, kako smatra, Srbija ne bi trebalo da ima problema posle nesuglasica oko gasovoda na liniji Brisel – Moskva:

"Sada smo u onom što se zove administracija i završavanje eksproprijacije. Kao što znate, država jeste donela zakone i o eksproprijaciji, i pravilnike, i sve što je potrebno. Vlada je formirala čak i posebno telo, komisiju koja prati realiziciju jednog tako velikog insfrastrukturnog projekta. I taj deo, što se tiče Srbije, radimo. Ono što jeste sada važno jesu razgovori koji se obavljaju između EU i Rusije, i nas kao članica Južnog toka. Očekuje se sastanak ministara u Briselu. Mi smo otvoreni za razgovore sve, nema ni jednog razloga da Srbija bude po strani, ili da se pravim ludi i da kažemo – imamo samo sporazume energetske između Srbije i Rusije, i nećemo ni sa kim pričati. I te kako ćemo pričati, kao što priča Slovenija, Bugarska – tako će pričati i Srbija. I sa ruskim partnerom, i sa EU. Ako se ostale države budu dogovorile o bilo kakvoj promeni svojih sporazuma sa Rusijom – pa naravno da nećemo biti po strani. I mi ćemo o tome razgovarati."

Za kraj, ministarka energetike poručuje lepu vest potrošačima – kako kaže u EPS-u ne planiraju poskupljenje struje ove godine. A ova godina će, po njenim rečima, biti prelomna za promene i restrukturiranje kako EPS-a, tako i Srbijagasa.
XS
SM
MD
LG