Linkovi

Živković: Nova stranka će govoriti istinu


Former Serbian PM Zoran Zivkovic, founder of New Party
Former Serbian PM Zoran Zivkovic, founder of New Party

"Sve stranke danas lažu. Mi nećemo da lažemo i nećemo da krademo", kaže bivši premijer Srbije Zoran Živković govoreći o platformi svoje Nove stranke.

Nekadašnji drugi čovek Demokratske stranke, a posle ubistva Zorana Đinđića jedno vreme i premijer Srbije, povukao se politike nakon poraza na parlamentarnim, a zatim i stranačkim izborima. Od tada do danas Zoran Živković se tek s vremena na vreme pojavljivao u javnosti, najčešće u ulozi supervizora političke scene Srbije.

Razgovor sa Zoranom Živkovićem počinjemo pitanjem zbog čega je posle skoro desetogodišnjem apstinencije odlučio da se vrati u politiku i formira Novu stranku?

Živković: “2004-te godine sam izašao iz politike i obećao sam porodici i svojim prijateljima da više nikad neću da se bavim politikom – zato što sam mislio da je ono što su bili najteži i najvažniji poslovi u Srbiji, a to je zaustavljanje jedne despotske vlasti, promene, 5. oktobar, početak tranzicije, početak svih tih procesa koji bi trebalo da dovedu Srbiju do nekog normalnog stanja, da bude jedna obična, normalna evropska država u XXI veku – da je taj prvi posao temelja završen. I rekao sam više nikad neću da se bavim politikom, jer ima interesantnijih stvari, osim ako Srbija ponovo počne da liči na Srbiju iz devedesetih.

Glas Amerike: Kako vam izgleda današnja politička situacija, kako biste ocenili nove vlasti?

Živković: “Danas Srbija ne liči na Srbiju iz devedestih, nego je polovina srpske vlade praktično ista kao što je bila u devedesetim. To nije pitanje prepoznavanja, to je pitanje potpune identifikacije. Mi imamo danas predsednika države koji je bio potpredsednik kod Miloševića, imamo potpredsednika Vlade koji je bio ministar informisanja u vreme kada je ubijen Slavko Ćuruvija, imamo premijera koji je bio portparol tog istog Miloševića – da ne idem dalje po nekim ministarstvima.

Tako da ja mislim da je ne samo zbog toga, nego i zbog stanja u kome se mi nalazimo, stanja bezizlaznosti, stanja bez vizije, bez planova, bez ideje, bez iskrene želje da se Srbija promeni – da to stanje apsolutno podseća i jeste stanje u kome je Srbija bila i u devedesetim.

Glas Amerike: A šta je to po čemu će se vaša stranka razlikovati od mnogih drugih stranaka koje postoje u Srbiji?”

Živković: “Ono što je naša osnovna premisa i naša politička postavka – to je da nećemo da obećavamo ljudima kule i gradove, raj, da bojim Srbiju nekim ružilastim bojama sa leptirićima, pčelicama i medvedićima, nego ćemo prvo govoriti istinu. Ako to uspemo da učinimo, a nema razloga da se ne ponašamo tako, onda ćemo biti potpuno ekskluzivna stranka na srpskoj političkoj sceni.

Sve stranke danas lažu. U Srbiji je bilo puno obećanja za ovin sedam, osam, devet godina. Ja ne znam šta sve nije obećano. I lider u regionu, i kanali so Egejskog mora, i 500.000 novih radnih mesta, i ne znam šta sve nije obećano.
Nova stranka će obećati dve stvari koje deluju kao demagogija, ali mi možemo svojim prethodnim političkim životom da dokažemo da je to moguće. Mi nećemo da lažemo i nećemo da krademo. To je suština politike. I treća stvar je da imamo ljude koji mogu da naprave realne programe koji će Srbiju da izvuku iz ove situacije u kojoj se nalazi danas.

Glas Amerike: Pratite li šta se događa u vašoj bivšoj stranci?

Zoran Živković: Ne. Ne, onoliko to čujem slučajno u medijima. Ja sam iz te stranke izašao 4. novembra prošle godine i od tada je to deo nekog mog sećanja. Ne naravno na ovu stranku kakva je danas – ta stranka odavno ne liči osim po bojama svoje zastave na onu Demokratsku stranku u koju sam se učlanio 1992. godine i učestvovao u njenom jačanju i svemu nečem što je ona dobro uradila u nekom vremenu do 2004-te godine. Nakon toga ja sam ostao u toj stranci da bih mogao da budem kritičar vlasti.

Glas Amerike: Za kraj me zanima vaša procena kada će Nova stranka dobiti priliku da pokaže koliko vredi, to jest, kada očekujete nove izbore?

Živković: Mi već sada imamo ponude iz raznih gradova gde se održavaju prevremeni lokalni izbori, ali ne želimo da učestvujemo naravno, jer to bi bila prevara birača. Mi nećemo ni na koji način da varamo birače – znači kada budemo formirani kao stranka, kada budemo registrovani u Ministarstvu, a to će biti u aprilu, odmah nakon toga ćemo biti spremni za sva izborna iskušenja i mogućnosti.

Izbori će biti verovatno u drugoj polovini godine i mi ćemo biti spremni za njih. Naravno, manje spremni nego druge stranke, ali ja mislim da te naše postavke, iskrenost i odlučnost će biti prepoznate od birača na tim prvim izborima.
XS
SM
MD
LG