Linkovi

Ulama: Imamo mehanizme za borbu protiv trafikinga


Crnogorski nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama
Crnogorski nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama

Crnogorski nacionalni koordinator Zoran Ulama sa predstavnicima američkih institucija razgovarao je o iskustvima u borbi protiv globalnog problema - trgovine ljudima.

U posjeti Sjedinjenim Državama boravi crnogorski nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama koji, u razgovoru za naš program, kaže da Crna Gora ulaže značajne napore u rješavanje tog problema, te do je to prepoznato i u Sjedinjenim Državama.

Crnogorski nacionalni koordinator Zoran Ulama sa predstavnicima američkih institucija razgovarao je o iskustvima u borbi protiv globalnog problema - trgovine ljudima.

“Svjedoci smo da u trenutku globalizacije, ratova, intenzivnih demografskih kretanja u svijetu, problem trgovine ljudi postaje sve izraženiji i pravi odgovor na taj globalni problem je upravo strateški dokument koji je Vlada Crne Gore usvojila i oročila na period od 2012. do 2018., koji pored prevencije, krivičnog gonjenja, zaštite žrtava, poseban akcenat daje na što boljoj i kvalitetnijoj identifikaciji potencijalnih žrtava, jačanju stručnih kapaciteta i na regionalnoj i međunarodnoj saradnji.”

U izvještaju Stejt Departmenta za ovu godinu, Crna Gora je svrstana u drugu grupu zemalja koje u potpunosti ne ispunjavaju standarde za eliminaciju trafikinga, ali koje ulaže značajne napore da to urade.

“Taj izvještaj Stejt departmenta, kao mnogo puta do sada je veoma objektivan i identifikuje sve te probleme i napore koje Vlada Crne Gore ulaže, tako da su u dobrom dijelu svi ti napori prepoznati i pohvaljeni. Naravno, uvijek može više i bolje jer ovo je jedan problem koji iz dana u dan se mijenja. Ja sam siguran da država Crna Gora ima mehanizme za borbu protiv trgovine ljudima, da imamo kapaciteta i da možemo da se suprostavimo tom zlu savremenog doba i vjerujem da ćemo naredni izvještaj dočekati sa mnogo boljim rezultatima.”

Među prioritetima u narednom periodu je bolja identifikacija potencijalnih žrtava, kaže Ulama.

“Prošle godine smo sa predstavnicima OEBS-a uradili indikatore za rano prepoznavanje žrtava trgovine ljudima i to će nam u mnogome pomoći da što bolje i kvalitetnije identifikujemo potencijalne žrtve. Kada je u pitanju zaštita žrtava, Crna Gora možda prednjači u regionu. Crna Gora ima vladino sklonište za žrtve trgovine ljudima gdje imaju svu neophodnu pomoć i zaštitu koja je neophodna, počev od bezbjedonosne, pravne, sociološke i svake druge zaštite."

Šef crnogorske Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u posjeti Sjedinjenim Državama boravi sa svojim kolegama iz regiona sa kojima je, kako ističe, saradnja izuzetno važna.

“Mi smo u tom pravcu potpisali nekoliko bilateralnih sporazuma sa zemljama regiona. Potpisali smo bilateralni sporazum sa Kosovom, narednog mjeseca potpisujemo sa Albanijom, a planirali smo i sa Srbijom. Posebno će nam taj dio pomoći da razvijamo što bolje i kvalitetnije mehanizme u rešavanju ovog problema.”

XS
SM
MD
LG