Linkovi

Ulama: Imamo mehanizme za borbu protiv trafikinga


Crnogorski nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama

Crnogorski nacionalni koordinator Zoran Ulama sa predstavnicima američkih institucija razgovarao je o iskustvima u borbi protiv globalnog problema - trgovine ljudima.

U posjeti Sjedinjenim Državama boravi crnogorski nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama koji, u razgovoru za naš program, kaže da Crna Gora ulaže značajne napore u rješavanje tog problema, te do je to prepoznato i u Sjedinjenim Državama.

Crnogorski nacionalni koordinator Zoran Ulama sa predstavnicima američkih institucija razgovarao je o iskustvima u borbi protiv globalnog problema - trgovine ljudima.

“Svjedoci smo da u trenutku globalizacije, ratova, intenzivnih demografskih kretanja u svijetu, problem trgovine ljudi postaje sve izraženiji i pravi odgovor na taj globalni problem je upravo strateški dokument koji je Vlada Crne Gore usvojila i oročila na period od 2012. do 2018., koji pored prevencije, krivičnog gonjenja, zaštite žrtava, poseban akcenat daje na što boljoj i kvalitetnijoj identifikaciji potencijalnih žrtava, jačanju stručnih kapaciteta i na regionalnoj i međunarodnoj saradnji.”

U izvještaju Stejt Departmenta za ovu godinu, Crna Gora je svrstana u drugu grupu zemalja koje u potpunosti ne ispunjavaju standarde za eliminaciju trafikinga, ali koje ulaže značajne napore da to urade.

“Taj izvještaj Stejt departmenta, kao mnogo puta do sada je veoma objektivan i identifikuje sve te probleme i napore koje Vlada Crne Gore ulaže, tako da su u dobrom dijelu svi ti napori prepoznati i pohvaljeni. Naravno, uvijek može više i bolje jer ovo je jedan problem koji iz dana u dan se mijenja. Ja sam siguran da država Crna Gora ima mehanizme za borbu protiv trgovine ljudima, da imamo kapaciteta i da možemo da se suprostavimo tom zlu savremenog doba i vjerujem da ćemo naredni izvještaj dočekati sa mnogo boljim rezultatima.”

Među prioritetima u narednom periodu je bolja identifikacija potencijalnih žrtava, kaže Ulama.

“Prošle godine smo sa predstavnicima OEBS-a uradili indikatore za rano prepoznavanje žrtava trgovine ljudima i to će nam u mnogome pomoći da što bolje i kvalitetnije identifikujemo potencijalne žrtve. Kada je u pitanju zaštita žrtava, Crna Gora možda prednjači u regionu. Crna Gora ima vladino sklonište za žrtve trgovine ljudima gdje imaju svu neophodnu pomoć i zaštitu koja je neophodna, počev od bezbjedonosne, pravne, sociološke i svake druge zaštite."

Šef crnogorske Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u posjeti Sjedinjenim Državama boravi sa svojim kolegama iz regiona sa kojima je, kako ističe, saradnja izuzetno važna.

“Mi smo u tom pravcu potpisali nekoliko bilateralnih sporazuma sa zemljama regiona. Potpisali smo bilateralni sporazum sa Kosovom, narednog mjeseca potpisujemo sa Albanijom, a planirali smo i sa Srbijom. Posebno će nam taj dio pomoći da razvijamo što bolje i kvalitetnije mehanizme u rešavanju ovog problema.”

XS
SM
MD
LG