Linkovi

ZOI: SAD uzele zlato u hokeju, Norveška najtrofejnija


Proslava američkog ženskog hokejaškog tima
Proslava američkog ženskog hokejaškog tima

Dvadeset godina nakon osvajanja prvog olimpijskog zlata u ženskom hokeju na leduu Naganu, Japanu, SAD su pobedile svog velikog protivnika, Kanadu, posle penala i tako osvojile svoje drugo zlato u istoriji.

Kanađanke su u takmičenje ušle kao favoritkinje, osvojile maksimalan broj bodova u grupama, međutim četvorostrukim uzastopnim šampionkama je tokom izvođenja penala na put stala Medi Runi, koja je uspešno odbranila šut Agoste Marsijano i time obezbedila Americi olimpijsko zlato.

Švedski skijaš Andre Mirer osvojio je zlato u slalomu i postao prvi Šveđanin koji je uzeo najsjajnije olimpijsko odličje posle Ingemara Stendmarka na Olimpijadi u Lejk Plasidu 1980. godine, ali i najstariji muškarac koji je osvojio zlato u slalomu.

Švajcarska 24-godišnja skijašica Mišel Gisin osvojila je prvo mesto u alpskoj kombinacije, pobedivši favoritkinju, Amerikanku Mikaelu Šifrin za nešto manje od sekunde.

Američka skijaška legenda, Lindzi Von, kojoj je ovo poslednja Olimpijada, elimisana je pošto posle prvog mesta u spustu nije uspela da završi trku u slalomu.

Zlato u Big Air snoubording disciplini pripalo je austrijanki Ani Gaser, dok je najbolji u skijanju slobodnim stilom bio amerikanac Dejvid Vajz.

Na prvom mestu liste najtrofejnijih zemalja nalazi se Norveška sa 35 odličja, a prati je Nemačka dok je treća Kanada.

XS
SM
MD
LG