Linkovi

Planeta izgubila 60% divljih životinja za 40 godina


Populacija divljih životinja širom planete opala je za gotovo 60 odsto od 1970. godine za šta je odgovoran čovek, iznosi se u izveštaju dve grupe za konzervaciju.

U opsežnoj analizi koju su sproveli Svetski fond za prirodu i Londonsko zoološko društvo zaključeno je da će ukoliko se nastavi istim tempom, do 2020. sa planete nestati dve trećine svih sisara, riba, vodozemaca i gmizavaca.

Izveštaj je nastao kao rezultat višegodišnje analize 3.700 životinjskih vrsta na 14.000 različitih staništa širom sveta. Najveći uzrok pada broja divljih životinja je porast ljudske populacije, koja se od 1960. više nego udvostručila na blizu 7,4 milijarde, što znači gubitak staništa i manje hrane za druge životinje. Marko Lambertini, generalni direktor Svetskog fonda za prirodu kaže da ljudi moraju pod hitno da razdvoje ljudski i ekonomski razvoj i ekološku degradaciju, a u tome mogu da pomognu vlade.

„Više nismo mali svet na velikoj planeti. Sada smo veliki svet na maloj planeti i došli smo do tačke zasićenja”, piše u predgovoru izveštaja.

XS
SM
MD
LG