Linkovi

Izbori u Zimbabveu - početak Mugabeovog kraja?


爭取香港真普選的和平佔中運動,星期日發起「民主登高日」活動。 (美國之音湯惠芸拍攝)
爭取香港真普選的和平佔中運動,星期日發起「民主登高日」活動。 (美國之音湯惠芸拍攝)

Bez obzira na ishod izbora, jedan od vodećih stručnjaka smatra da ovo glasanje označava početak kraja višedecenijske vladavine Roberta Mugabea.

Prema ocenama posmatrača, ekonomski i politički problemi Zimbabvea već godinama usporavaju ekonomski razvoj i napredak juga Afrike. Međutim, bez obzira na ishod izbora, jedan od vodećih stručnjaka smatra da glasanje označava početak kraja višedecenijske vladavine Roberta Mugabea, i otvaranje novog puta za Zimbabve.

Već 33 godine, predsednik Robert Mugabe vlada Zimbabveom. Njegov imidž se u tom periodu potpuno promenio – od oslobodioca zemlje od kolonista, do diktatora koji zlostavlja sopstveni narod.

Pobeđivao je na svakim izborima, iako su stopa nezaposlenosti i siromaštva u nekada prosperitetnoj zemlji vremenom skočili na više od 80 procenata.

Zbog čega, onda, međunarodni stručnjaci smatraju da izborni proces treba da se sprovede, uprkos izveštajima da su izbori problematični i namešteni u korist Mugabea i njegove partije ZANU-PF?

Mislim da je imperativ da se izbori održe, jer ishod tih izbora, bez obzira na pobednika, označava početak kraja vladavine Roberta Mugabea, kao predsednika Zimbabvea”, kaže Džoni Karson, bivši pomoćnik državnog sekretara za afrička pitanja.

Karson ističe da novi ustav, usvojen u maju, ograničava vlast predsednika na dva petogodišnja mandata. Iako ne važi retroaktivno, tim pravilom počinje da otkucava sat za lidera koji ima skoro 90 godina.

“Malo je verovatno da će Mugabe moći da odsluži jedan ili dva mandata”.

Ambasador Zimbabvea u SAD, Mačienvika Mapuranga, kaže da je to možda tačno, ali da će se Mugabeova politika nastaviti.

“Mugabe može da napusti vlasti sutra, ali će narod Zimbabvea nastaviti borbu koja je započela sa ZANU-PF”.

Predsednik Mugabe, po svemu sudeći, željan je da vidi kraj vlade nacionalnog jedinstva, u koju je bio primoran da uđe sa premijerom Morganom Cvangiraijem i njegovim Pokretom za demokratske promene (MDC) posle spornih izbora 2008.

Cvangirai ne očekuje da će izbori biti legitimni, ali vidi novu nadu za Zimbave.

“Naša kolektivna želja za stvarnim preobražajem dovešće do toga da trijumfujemo nad teškoćama koje smo iskusili”, poručio je Cvangirai pred izbore.

Karson kaže da, pored Južne Afrike i Angole, Zimbave poseduje najveći ekonomski potencijal među zemljama juga Afrike. Njegova uništena ekonomija ipak je doživela izvestan rast za vreme vlade nacionalnog jedinstva.

To je jedan od razloga što međunarodni lideri kažu da željno čekaju da se ova izolovana država ponovo pridruži globalnoj zajednici, ne samo zbog ekonomskih prednosti za kontinent, već i da bi milioni Zimbabveanaca koji su napustili svoju domovinu mogli da se vrate kući.

"To je opšti, zajednički cilj, svi žele da Zimbabve ostvari svoj ekonomski potencijal, i da se završi dugi košmar ekonomskih problema i iseljavanja ljudi”,

Sada se postavlja pitanja - koliko će još dugo predsednik Mugabe moći da ostane na vlasti…
XS
SM
MD
LG