Linkovi

U borbi protiv zika virusa naučnici koncentrisani na komarce


Tromesečna beba sa poremećajem izazvanim Zika virusom
Tromesečna beba sa poremećajem izazvanim Zika virusom

Komarci ponovo napadaju. Pojava zika virusa je samo najnovija epidemija koju prenose ti insekti, ali istraživači uzvraćaju novim načinima za njihovu kontrolu.

Edes egipti (aedes aegypti), komarac koji prenosi žutu groznicu je prilično zaslužan za to, kaže entomolog Grejson Braun, putem Skajpa.

“Žuta groznica, denga, čikungunija i sada, zika virus. Sve te viruse prenosi jedna jedina vrsta komarca.”

Komarci se razmnožavaju u stajaćoj void koje ima u izbilju u gradovima u tropskim oblastima. Zaprašivanje insekticidima i isušivanje tih mesta pomaže ali često nije dovoljno. Zato istraživači tragaju za novim idejama.

Prirodnu bakteriju pod nazivom Volbahija koristila je jedna grupa istraživača da bi inficirala komarce. Bakterija ih ne ubija ali ih čini manje opasnim, sudeći prema rečima genetičara Majkla Turelija sa univerziteta Kalifornije, koji je govorio putem Skajpa.

“Ako hranite te komarce sa krvlju bolničkih pacijenata koji imaju dengu, oni neće preneti dengu.”

Kada komarac ujede inficiranu osobu, denga virus ulazi u želudac unsekta, kopira samog sebe i pronalazi put do pljuvačnih žlezda gde je spreman da se proširi tokom sledećeg ujeda. Nije jasno na koji način ali Volbahija usporava ili sprečava da se denga proširi do pljuvačnih žlezda. A, Tureli kaže da je to izgleda slučaj i sa zika virusom.

“Volbahija je potpuno sprečila prenošenje zika virusa.”

Jedan drugi metod prodire dublje u telo komarcfa vrste edes egipti. Kompanija Oksitek ugradila je samo-destruktivni gen u DNK komarca. Kada se gen aktivira, to navodi ćeliju da proizvodi veće količine samo jednog proteina. Drugi važniji proteini se ne proizvode i komarac umire pre nego što odraste. Zvaničnici u Brazilu istražuju oba pristupa, volbahiju i modifikovane komarce. Međutim, i ako se ispostavi da su delotvorni, nijedan od njih neće sam rešiti problem, kaže Grejson Braun.

“To neće biti super rešenje, ali ćemo imati više opcija.

Suština je u tome da svi oni moraju da budu deo sveobuhvatnog, integrisanog programa za borbu protiv zike.”

Programa za koji se zvaničnici nadaju da će uspeti da kontroliše komarce koji izazivaju toliko patnje širom sveta.

XS
SM
MD
LG