Linkovi

Zgrada Škole umetnosti u Glazgovu ponovo izgorela u požaru


Firefighters attend to a blaze at the Mackintosh Building at the Glasgow School of Art for the second time in four years, Glasgow, Scotland, June 16, 2018.

Dragulj škotske arhitekture, zgrada Mekintoš u okviru Škole umetnosti u Glazgovu izgorela je u velikom požaru drugi put u četiri godine.

Više od 120 vatrogasaca borilo se da ugasi požar tokom noći dok je vatra gutala građevinu iz 1909. godine, posle čega je zahvatila jedno pozorište i obližnji noćni klub. Nema izveštaja o žrtvama.

“Šteta je veoma ozbiljna", izjavio je reporterima Piter Hit, zamenik šefa Škotske vatrogasne i spasilačke službe, na licu mesta u centru Glazgova.

"Vatra se proširila od prizemlja sve do krova", rekao je.

Do jutra, požar je bio pod kontrolom ali se i dalje video dim kako se diže iznad zgrade i vatrogasci kako ga prskaju sa merdevina. Hit je naveo da pozorište i dalje gori i da se krov delimično srušio ali da se požar više ne širi.

Zgrada Mekintoš trebalo je da se otvori sledeće godine nakon što su milioni funti uloženi u restoraciju posle požara u maju 2014.

“Prvo što sam pomislila je da li su ljudi bezbedni ali srce mi se slama zbog drage Škole umetnosti Glazgova", napisala je na Tviteru Nikola Stardžon, premijerka Švedske.

Zgrada Mekintoš je nazvana po svom arhitekti Čarlsu Reniju Mekintošu, najuticajnijem dizajneru Škotske.

Na vebsajtu Škole umetnosti navodi se da je zgrada "označila rođenje novog stila u evropskoj arhitekturi 20. veka".

Hit navodi da su vatrogasne ekipe pozvane oko 20 minuta pre ponoći u petak i da je, do trenutka kada su stigli, vatra zahvatila celu zgradu. "Ovo je težak gubitak za Glazgov, strahovito težak", izjavio je zamenik šefa vatrogasne službe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG