Linkovi

Ženska platforma i UN: Hitno suzbiti porodično nasilje; Stefanović: Pooštriti kazne


Arhiva, ilustracija (AP Photo/Pavel Golovkin)

Ženska platforma za razvoj Srbije i UN Women organizovali su u petak, nakon slučajeva brutalnih ubistava dve žene i deteta u centrima za socijalni rad u Beogradu, hitni sastanak povodom tih događaja na koji su pozvali predstavnike vlastii institucija u Srbiji, kako bi se hitno preduzele mere i sprečile buduće slične tragedije.

Samo ove godine ubijeno je 19 žena, podsetile su organizatorke.

"Jasno je da obuzdavanje epidemije nasilja zahteva brži, konzistentniji i udružen odgovor svih aktera u društvu. Sistem nije u stanju da zaustavi nasilje prethodno osuđivanih nasilnika, centri za socijalni rad su nemoćni pred nasiljem čak i kada se odvija pred očima profesionalaca u sistemu socijalne zaštite. Ovakva situacija rezultira time da se žene u Srbiji se ne osećaju bezbedno", poručile su organizatorke.

Pozivu na hitan sastanak odazvao se ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, koji je izjavio da u Srbiji problem nasilja u porodici godinama postoji i da je jedno od rešenja da se pooštre kazne. Ministar policije smatra da je pooštravanje sankcija jedno od rešenja, kao i zajednička saradnja institucija i ženskih organizacija.

Direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov složila se sa ministrom da je koordinacija i saradnja svih institucija, posebno Tužilaštva, policije i centara za socijalni rad ključna. "Samo zajedno možemo da se borimo i rešimo ovaj problem", rekla je Biljana Stepanov i pozvala na što hitnije donošenje novog zakona o socijalnoj zaštiti.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković podsetila je da Srbija i dalje nema nacionalni SOS telefon koji bi radio 24 sata sedam dana u nedelji. "Koordinaciono telo je pokrenulo taj proces i izborili smo se da se usvoji Pravilnik a sledeće nedelje ćemo se sastati sa predstavnicima civilnog sektora kako bismo predstavili dalje korake", rekla je Branka Drašković.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da dva femicida u prethodnih nedelju dana pokazuju da dobri zakoni nisu dovoljni, da podizanje svesti mora da se intenzivira i da svi zajedno treba da rade kako bi se unapredila borba protiv nasilja nad ženama.

"Nema brzih i nema lakih rešenja ali bi svi trebalo da razmislimo u svoje lično ime i ispred svojih institucija na koji način možemo da rešimo ovaj problem", naglasila je Milana Rikanović.

Uz podršku UN Women, Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost obezbedilo je 60 "sistema panik taster" koji bi trebalo da budu postavljeni u centre za socijalni rad radi suzbijanja nasilja. Kancelarija UN Women je takođe najavila uvođenje tzv. Femicid rivjua koji će biti sastavni deo procedure da se utvrdi uloga i odgovornost nadležnih nakon svakog slučaja femicida.

Biljana Maletin iz Ženske platforme je zatvorila skup rezimirajući sakupljene konkretne predloge i preporuke za dalji zajednički rad u borbi protiv nasilja nad ženama.

Podsetimo, Vlada Srbije je u četvrtak formirala Savet za suzbijanje nasilja u porodici.

U dva odvojena slučaja, protekle nedelje dve žene ubili su njihovi bivši partneri u centrima za socijalni rad. Jedan od dvojice nasilnika pre svoje bivše partnerke ubio je dete koje je imao s njom, a drugi se dan nakon ubistva svoje bivše supruge, sa kojom je imao troje dece, i sam ubio skočivši pod voz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG