Linkovi

Žene u crnom: Oslobađanje Počuče pokazatelj nekažnjivosti nasilja


Arhiva - Žene u crnom

Žene u crnom, nevladina antiratna organizacija, saopštila je u ponedeljak da se time što je Apelacioni sud potvrdio odluku da Radomir Počuča, nekadašnji TV voditelj, bivši portparol Protiverorističke jedinice MUP-a Srbije i bivši dobrovoljac na strani proruskih snaga u Ukrajini, bude oslobođen optužbi za ugrožavanje sigurnosti aktivistkinja i aktivista te organizacije, stvara prostor za nekažnjivost nasilja protiv svih koji ne dele vrednosti na kojima se zasniva aktuelni režim.

Apelacioni sud je 9. juna saopštio da je potvrdio prvostepenu odluku kojom je Radomir Počuča oslobođen optužbi.

"Ovakva i slične sramne i besmislene odluke srpskog pravosuđa podrivaju krhke temelje pravne države i podstiču atmosferu straha u društvu. Time se potvrđuje da se Srbija – zahvaljujući zavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti - pretvara u prostor nekažnjivosti nasilja protiv svih koji ne dele vrednosti na kojima se zasniva aktuelni režim. Žene u crnom će nastaviti sa svojom borbom za istinu i pravdu, za društvo slobodno od straha", navedeno je u saopštenju te organizacije.

Žene u crnom su kritikovale obrazloženje sudije Tatjane Sretenović koja je, kažu, "navodni patriotizam optuženog" dala kao opravdanje za nasilje, a njegov "poziv na linč" predstavila kao "mišljenje".

Apelacioni sud objavio je 9. juna obrazlažući odluku da potvrdi presudu prvostepenog suda ocenio da je Počuča izneo svoje mišljenje, jer status počinje rečima "mislim", a da "napisani status u sebi ne sadrži jasnu i nedvosmislenu pretnju... što je bitno obeležje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti", prela je Beta.

Počuča je 25. marta 2014. godine, pred akciju Žena u crnom povodom obeležavanja 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, postavio post u kome je napisao: "Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi." Počuča dalje, uz vulgarnosti, poziva navijačke grupe da se ne sukobljavaju međusobno, već da se udruže i obračunaju sa onima koji to "zaslužuju".

Počuča je, inače, krajem marta uhapšen u Beogradu. Počuča se u Beograd vratio iz Moskve, gde je boravio tri meseca nakon okončanja borbi u Ukrajini, gde se kao dobrovoljac borio na stranu proruskih separatista. Rusija nije želela da ga isporuči Srbiji.

Viši sud u Beogradu potvrdio je uslovnu osudu Viši sud u Beogradu potvrdio je uslovnu osudu Počuči koji je po nagodbi s tužilaštvom priznao krivicu za ratovanje u Ukrajinii na strani proruskih snaga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG