Linkovi

Zeman nagovestio da će postaviti pitanje o preispitivanju češkog stava o nezavisnosti Kosova


Predsednik Češke Reupublike Vladimir Zeman na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 11. septembra 2019.
Predsednik Češke Reupublike Vladimir Zeman na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 11. septembra 2019.

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u sredu u Beogradu da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova.

Aludirajući na Kosovo, on je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da država koju predvode ratni zločinci, ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja.

"Svaki političar treba da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti, bilo koje", rekao je Zeman koji se nalazi u trodnevnoj poseti Srbiji.

Predsedniku Češke Milošu Zemanu priređen je svečani doček u holu Palate Srbija, a posle susreta predsednik Srbije je poručio da Srbija želi da bude deo Evropske unije, ali da se ne stidi svojih odnosa sa Rusijom i Kinom, jer je to način da zemlja koja je na raskrsnici puteva obezbedi sebi napredak i bolji kvalitet života svojih građana.

Vučić je izjavio da su razgovarali teškoćama sa kojima se Srbija suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom, a govoreći o odnosima dve zemlje on je istakao da je robna razmena dve zemlje utrostručena i da će ove godine premašiti 1,15 milijardi evra.

"Verujem da ćemo uspeti da sačuvamo nacionalne i državne interese Srbije uprkos brojnim teškoćama", rekao je Vučić.

Dva predsednika su učestvovala i u radu Poslovnog forumu Srbija-Češka i tom prilikom Vučić je rekao da nema nikakvih makroekonomskih rizika da češki privrednici ulažu u Srbiji.

Naveo je da je Češka četvrta zemlja po nivou investicija u Srbiji, dok je Zeman istakao da između Češke i Srbije ne postoje nikakve prepreke za saradnju u bilo kojoj oblasti pa ni u trgovini.

XS
SM
MD
LG