Linkovi

35 zemalja za čvršće standarde nuklearne bezbednosti


Lideri 53 zemlje učestvovali su na Samitu o nuklearnoj bezbednosti u Hagu.

Posle trilateralne inicijative SAD, Holandije i Južne Koreje, 35 zemalja potpisalo je inicijativu o jačanju standarda nuklearne bezbednosti.

Na samitu o nuklearnoj bezbednosti u Hagu, 35 zemalja potpisalo je inicijativu kojom se obavezuju da će medjunarodne smernice o nuklearnoj bezbednosti pretvoriti u nacionalne zakone. Inicijativa, za koju su se zalagale Holandija, SAD i Južna Koreja – takodje zahteva od zemalja učesnica da omoguće nezavisnu reviziju svojih bezbednosnih procedura.

Pored tri zemlje koje su promovisale inicijativu o jačanju standarda nuklearne bezbednosti, Britanija, Francuska, Nemačka, Izrael, Japan i Turska su medju 35 zemalja koje su potpisale taj sporazum. Na dvodnevnom samitu u Hagu učestvovali su delegati iz 53 zemlje.

Posle napada 11. septembra, kao i posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, postali smo svesni ozbiljne pretnje medjunarodnom miru i bezbednosti koja potiče iz nuklearnog i radiološkog terorizma. Zbog tog novog izazova, medjunarodna zajednica je pojačala napore da uspostavi sveobuhvatnu i višeslojnu nuklearnu bezbednosnu arhitekturu”, istakao je Ju Bjung-se, ministar spoljnih poslova Južne Koreje.

Neki stručnjaci ističu da je važno da i ostale učesnice samita potpišu taj sporazum.

Najveće pitanje koje proističe iz ove trilateralne inicijative jeste – gde je ostalih 18? Ove zemlje učestvuju već šest godina u procesu ovog samita, a sada su samo dve trećine spremne da pristanu na punu implementaciju fundamentalnih preporuka Medjunarodne agencije za atomsku energiju o tome kako treba čuvati I kontrolisati nuklearni materijal”, kaže Mišel Kan, analitičarka u Partnerstvu za globalnu bezbednost.

Na završetku skupa, predsednik Obama je, medjutim, poručio da je ovogodišnji samit značajan jer je proizveo konkretne rezultate.

“Belgija i Italija će završiti uklanjanje viška zaliha visoko obogaćenog uranijuma i plutonijuma kako bi te zalihe mogle da se eliminišu. Japan je objavio da će saradjivati sa SAD na eliminisanju stotina kilograma nuklearnog materijala koji može da se iskoristi za oružje, iz jednog od japanskih eksperimentalnih reaktora. Desetine drugih zemalja pristale su da preduzmu konkretne korake na jačanju nuklearne bezbednosti u svojim zemljama.”

Obama je najavio da će biti domaćin sledećeg samita svetskih lidera o nuklearnom razoružanju u Čikagu 2016. godine.
XS
SM
MD
LG