Linkovi

Šuster: Zaoštravanje grčke krize


Željko Šuster: Srbija malo ostrvo u evropskom moru.
Željko Šuster: Srbija malo ostrvo u evropskom moru.

U kojoj meri dogadjaji u Grčkoj nagoveštavaju dublje ekonomske i političke probleme u EU i kako se to odražava na SAD i na Srbiju, razgovarali smo sa podpredsednikom i prvim prorektorom Vebster univerziteta u Sent Luisu, Željkom Šusterom.

Šuster: Kriza u Grčkoj se ne stišava. Najnoviji razvoj dogadjaja ukazuje na dalje zaoštravanje krize i pored odluke grčke vlade o prihvatanju oštrog paketa mera, koji je usmeren na smanjenje javnog duga, što je bio uslov za dobijanje dodatne pomoći od strane EU. EU ne žuri sa odobravanjem nove tranše pomoći Grčkoj. Naprotiv, mislim da EU strahuje od političkih izbora u Grčkoj zakazanih za proleće ove godine jer se boji da će možda, populistički, nazovimo to levi blok partija, odneti ubedljivu pobedu što bi onda, s jedne strane, moglo da ugrozi dalje restruktuiranje javnog duga Grčke.

Najnoviji poziv nemačkog ministra da se odlože izbori u Grčkoj i da se umesto izabrane vlade instalira tehnokrtska vlada izazvalo je žestoku reakciju grčkog predsednika Papuljasa. To sve govori da su dva koncepta vrlo primereno prisutna u Evropi. Jedan je koncept sveopšte neizvesnosti, a drugi nepoverenja, a ni jedan od tih koncepata nije dobar ni za stabilne ekonomske ni za stabilne političke odnose zemalja članica EU.

Glas Amerike: Kako bi ekonomska i finansijska kriza u EU mogla da se odrazi i na SAD?

Šuster: U globalnoj ekonomiji vrlo dobro znamo da čitavom svetskom ekonomijom domirina pet ili osam zemalja, od kojih EU i SAD, zajedno sa Kinom, Brazilom i Indijom, zauzimaju dominantno mesto. Ukoliko ne dodje do poboljšanja finansijske situacije u Evropi, ona će se neminovno odraziti i na ostatak razvijenog sveta. SAD zbog svojih velikih finansijskih ulaganja i zavisnosti od performanse finansijskog tržišta u Evropi mogu imati negativne posledice i zato treba ozbiljno shvatiti predsednika Obamu kada on kaže da je Evropi potrebno da uspostavi finansijsku ravnotežu u što kraćem vremenskom periodu.

Glas Amerike: U kontekstu evropske ekonomske krize, kako procenjujete situaciju u Srbiji?

Šuster: Srbija je malo ostrvo u velikom evropskom moru. U zadnjih desetak godina Srbija je još više postala finansijski zavisna od tržišta u Evropi. Nesigurno i nestabilno evropsko finansijsko tržište sigurno ne može pozitivno uticati na razvoj ekonomske sitauacije u Srbiji. Zato poboljšanje evropskih finansijskih tokova će uspostaviti preduslove za brži ekonomski rast Srbije. U protivnom, finansijski negativni dogadjaji u Evropi će se svakako nepovoljno odraziti na ekonomsku situaciju u Srbiji.






XS
SM
MD
LG