Linkovi

Zelenski pozvao Abazovića da posjeti Kijev


Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović daje izjavu medijima, u Podgorici, 14. maja 2022.
Crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio je u četvrtak, nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, da je od ukrajinskog kolege dobio poziv da u što skorijem roku posjeti Kijev.
Abazović je u razgovoru sa Zelenskim istakao da je Crna Gora osudila agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora “stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, rekao je Abazović.

U saopštenju Vlade se navodi je Abazović Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila i naveo da se radi o skoro dva odsto populacije.

"Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim prenio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima sa Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine i pruže podršku", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Ukrajine zahvalio se Abazoviću na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini, njenom principijelnom stavu prema EU i odnosu u Ujedinjenim nacijama, navodi Abazovićev kabinet.

"Upoznajući Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini i izrazio spremnost za produbljenje saradnje i intenziviranje ličnih odnosa sa predsjednikom Abazovićem. U tom smislu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore Abazoviću da u što skorijem periodu posjeti glavni grad Kijev", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG