Linkovi

Zbog zakona o predsjedniku blokada puteva širom Crne Gore


Protest ispred Skupštine Crne Gore, arhiva
Protest ispred Skupštine Crne Gore, arhiva

PODGORICA - U okviru protesta zbog usvajanja Zakona o predsjedniku grupa građana blokirala je, u četvrtvrtak u podne, puteve u više crnogorskih gradova. Pristalice pokreta “Ima nas” blokirale su saobraćaj na ulazu u Cetinje, Mojkovac i Nikšić. Oni, između ostalog, traže povlačenje Zakona o predsjedniku i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Organizatori protesta u saopštenju navode da je “nakon gaženja Ustava i predaje svih institucija u ruke Vučićevih i Putinovih agenata i sluga njihova dužnost i obaveza da brane zemlju”.

“Oni koji su doveli u pitanje dalji opstanak države i narušili građanski mir držeći zemlju na ivici sukoba pokušavaju širenjem straha i hapšenjem zaustaviti legitimne građanske proteste dok spremaju poslednji čin kapitulacije – uvođenje Crne Gore u Vučićev Otvoreni Balkan”, navedeno je u saopštenju organizatora protesta.

Predstavnik organizacije “Nikšićki perjanici” Ilija Bojović, sa blokade kod tunela Budoš, gdje su građani blokirali magistralni put Nikšić-Danilovgrad, poručio je da “neće odustati od protesta do ispunjenja njihovih zahtjeva”.

“Tražimo poštovanje Ustava Crne Gore, stavljanje zabrane ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan najmanje u narednih pet godina. Uz to, tražimo otvaranje pitanja o položaju pravoslavnih Crnogoraca, regulisanje pitanja koja se tiču državnih simbola, a insistiramo i da se formira nezavisna vanparlamentarna komisija koja će kontrolisati sve privatizacije i rad državnih organa od 2006.godine do danas. Ništa više ne tražimo, a nadamo se da će nas podržati građani svih nacionalnosti”, kazao je Bojović prenose lokalni mediji.

Iz Uprave policije prethodno su saopštili da će snimati najavljene blokade.

Protesti su počeli nakon što je Skupština Crne Gore 1.novebra prvi put usvojila izmjene Zakona o predsjedniku kojima se dio nadležnosti za izbor mandatara prenosi sa predsjednika na parlament, gdje tijesnu većinu imaju koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i URA-om.

Skupština Crne Gore ponovo je u ponedjeljak, glasovima 41 poslanika parlamentarne većine, usvojila izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, nakon što je predsjednik Milo Đukanović odbio da ga potpiše kada je prvi put izglasan. Posle glasanja, ispred skupštine je došlo do okršaja policije i učesnika protesta protiv izmjena Zakona o predsjedniku.

Venecijanska komisija prethodno je preporučila je da se ne usvajaju izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, jer bi u suštini one predstavljale promjenu Ustava i to manjom skupštinskom većinom od propisane.

XS
SM
MD
LG