Linkovi

Mustafa: Kosovo napredovalo u borbi protiv ekstremizma


Premijer Kosova Isa Mustafa (arhivski snimak)
Premijer Kosova Isa Mustafa (arhivski snimak)

U Prištini je danas završen 93. seminar Rouz-Rot u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kome je razgovarano o ulozi NATO-a u regionu Zapadnog Balkana, kao i o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom. Danas, trećeg dana seminara predstavnici Vlade Kosova istakli su rezultate Kosova u borbi protiv radikalnog ekstremizma i terorizma.

Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio se NATO-u za sve što je, kako je kazao, učinio za Kosovo i naglasio da je intervencija NATO-a 1999. godine na ovim prostorima bila potpuno opravdana. On je kazao da je Kosovo na pravom putu da postane deo geopolitičkih evroatlanskih projekata i podsetio da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Interpol i da je zainteresovano da unapredi saradnu i sa Evropolom i NATO-om.

“Sada želimo da od zemlje koja je bila potrošač bezbednosti, postanemo zemlja koja će izvoziti bezbednost. Želimo da učestvujemo u humanitarnim akcijama NATO-a u drugim zemljama, a kasnije i u mirotvornim operacijama”, rekao je Mustafa

Govoreći o građanima Kosova koji su se proteklih godina priključili radikalnim grupama u Iraku i Siriji, premijer Mustafa je podsetio da je Kosovo donelo zakon o zabrani ratovanja u drugim zemljama, da je Vlada usvojila strategiju za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i da je sve to, kako je kazao, dalo veoma dobre rezultate.

“Preduzeli smo mere i kako bi obustavili aktivnosti i delovanje 19 nevladinih organizacija za koje smatramo da se ne bave humanitarnim radom već da se bave i drugim političkim elementima koji mogu ugroziti stabilnost zemlje”, kazao je Mustafa

Ministar Unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je da u proteklih godinu dana nije zabeležen nijedan slučaj odlaska građana Kosova da ratuju u stranim zemljama. On je kazao da radikalni ekstremizam nije problem samo jedne zemlje i da to zahteva blisku saradnju, da bi borba kako je kazao protiv tog zla, bila uspešna.

“Niko ne može protiv ovog zla da se bori samostalno. Ta borba može da se vodi samo kroz blisku međunarodnu saradnju u kordinaciji aktivnosti i pravovremenom razmenom informacija. Kosovo je pokazalo spremnost da sarađuje po ovom pitanju”, rekao je Hiseni.

Na 93. trodnevnom seminaru Rouz-Rot u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a učestvovlo je oko 100 učesnika među kojima su većina bili poslanici iz 21 zemlje članice NATO-a i zemalja partnera. Bilo je najavljeno da će na seminaru učestvovati i delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Đurić, ali su oni otkazali svoje učešće.

XS
SM
MD
LG