Linkovi

Završeni protesti u Beogradu, Vučić otišao kući


Lideri opozicije Borko Stefanović i Vuk Jeremić, Savez za Srbiju ispred zgrade Predsedništva Srbije , Foto: VOA
Lideri opozicije Borko Stefanović i Vuk Jeremić, Savez za Srbiju ispred zgrade Predsedništva Srbije , Foto: VOA

Posle današnjih protesta u Beogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije političari vladajuće stranke osludili su mržjnu i nasilje, a policija kaže da je više njihovih pripadnika bilo povređeno, kada su pokušavali da "obezbede stabilan javni red i mir za sve građane". Vođe opozicije su organizovale protest ispred Predsedništva i blokadu zgrade, a potom su otišli i do zgrade policije u Ulici despota Stefana zbog nekoliko osoba koje su uhapšene zbog upada u zgradu Radio-televizije Srbije prethodne noći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog kojeg je i blokirana zgrada je u poslepodnevnim časovima napustio svoje radno mesto najnormalnije, kao i svakog radnog dana službenim autom, javlja Tanjug.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je večeras da je u napadima nasilnih demonstranata sinoć i danas povređeno više policajaca.

Pirpadnici policijske brigade ispred zgrade Predsedništva Srbije, Foto: VOA
Pirpadnici policijske brigade ispred zgrade Predsedništva Srbije, Foto: VOA

"U prethodna dva dana nasilni demonstranati su beskrupulozno napadali policijske službenike čiji je posao da svim građanima obezbede sigurnost na ulici, na poslu i bilo gde drugde", naveo je Rebić u saoopštenju za javnost.

Protest dela opozicije u Bulevaru despota Stefana završen je večeras oko 18 sati, obraćanjem lidera Dveri Boška Obradovića.

On je zatražio da se puste svi uhapšeni sutra do 15 sati časova, kao i da svakodnevno opozicija gostuje na RTS-u.

Istovremeno je najavio da će "uskoro posetiti TV Pink i njenog direktora Željka Mitrović", gde se očekuje, kako je najavljeno, gostovanje predsednika Aleksandra Vučića.

Lider Dveri je obraćajući se sa kamiona ispred policijske stanice rekao da su iz te stanice svi uhapšeni premešteni u, kako tvrdi, sudove, gde im se, kaže, izriču kazne od 48 časova do 30 dana pritvora.

Obradović je sinoćni upad na RTS okarakterisao kao dokaz da RTS pripada svim građanima, nazvao ga "hrabrim potezom" i čestitao, kako je rekao, mladim ljudima, koji su uhapšeni, na hrabrosti.

Narodni poslanici Balša Božović, Maja Videnović i Aleksandra Jerkov zatražili su večeras susret sa uhapšenim organizatorima i pristalicama protesta, saopštila je DS.

Navodi se da troje poslanika, u dopisu direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću, traže da im se dozvoli ulaz u KPZ Padinska skela, kako bi se sreli sa ljudima koji su privedeni u toku dana i osuđeni na, po njima drakonske, kazne zatvora zbog upada u zgradu RTS-a.

Regionalni mediji, ali i svetski, s velikom pažnjom, rečju i slikom uživo, izveštavaju o blokadi zrade Generalnog sekretarijata Predsednika Srbije i sukobu jednog broja demonstranata sa policijom.

XS
SM
MD
LG