Linkovi

Zatvorena birališta u V. Britaniji, rezultati u petak ujutru


Glasačka mesta u Velikoj Britaniji su zatvorena, a prvi rezultati glasanja za 650 mesta u parlamentu očekuju se u petak rano ujutru.

Agencija Asošijeted pres javlja da je prema rezultatima o izlaznosti, Konzervativna partija na čelu sa premijerkom Terezom Mej osvojila najviše mesta na vanrednim parlamentarnim izborima u četvrtak, ali da možda neće uspeti da osvoji većinu u parlamentu.

Ukoliko se to pokaže kao tačno, agencija Asošijeted pres navodi da bi ti rezultati bili ponižavajući za Mej, koja je sazvala vanredne izbore u cilju dobijanja čvrste podrške vladajuće partije pred početak pregovora o izlasku zemlje iz Evropske unije. Njen plan bi u tom slučaju propao, a ona bi mogla da se nađe pod pritiskom da podnese ostavku.

Pomenuta anketa AP-a predviđa da će konzervativci osvojiti 314 mesta, dok će Laburističkoj partiji pripasti 266. Takođe se procenjuje da će Škotska nacionalna partija dobiti 34, a Liberalno demokratska 14 mesta.

Vremenski uslovi u četvrtak su bili tipični za ovu ostrvsku zemlju - kišovito i vetrovito - ali stručnjaci smatraju da to nije bilo dovoljno da odvrati građane od glasanja.

Iako je predstojeći proces bregzita bio katalizator ovih izbora, Britance više zanima bezbednost posle nedavnih terorističkih napada u Londonu i Mančesteru, u kojima je ukupno poginulo 30 ljudi dok su još desetine povređene.

Ranije danas, policija je zatvorila metro stanicu Čering kros zbog sumnjivog paketa. To je veoma prometna stanica, koju koriste lokalni stanovnici i turisti. Policija je kasnije izdala saopštenje da paket nije bio opasan i da se ne radi o pokušaju terorističkog napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG