Linkovi

Zatvaranje granica za migrante vodi u fašizam


Arhiva - Sirijski migranti prelaze preko granice iz Srbije u Mađarsku, ispod žice sa mađarske strane, avgusta 2015.
Arhiva - Sirijski migranti prelaze preko granice iz Srbije u Mađarsku, ispod žice sa mađarske strane, avgusta 2015.

Javne ličnosti, intelektualci, aktivisti i organizacije civilnog društva sa prostora bivše Jugoslavije uputili su otvoreno pismo zvaničnicima Evropske unije, u kom upozoravaju da bi politika zatvorenih granica prema ljudima u pokretu, kako nazivaju migrante i izbeglice, mogla da kao posledicu ima porast fašizma.

Uspon krajnje desnice u evropskim zemljama pogoršava životne uslove i sve više ugrožava živote ljudi u pokretu, navode oni u pismu.

"Tvrdnja da su temeljne vrednosti EU poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, sloboda, demokratija, jednakost i vladavina prava dovedena je u pitanje u poslednjih nekoliko godina", kaže se u pismu.

Naglašava se da mnogi od potpisnika apela dolaze sa prostora nedavno razorenog ratovima u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega su "dužni da naglase" da bi sadašnje nacionalne vlade na periferiji EU trebalo da deluju u skladu sa smernicama iz Brisela.

Građani EU, kao i građani onih zemalja koje se nadaju da će postati članice EU, pozivaju se da se vrate izvornim vrednostima na kojima počiva EU i da ih promovišu u svojim zemljama, te da ustanu i pruže otpor, koji će "biti jači od granica koje vlade njihovih država grade".

“Želimo da upozorimo, s obzirom na iskustvo stvarnog doživljenog rata, ali i teških posleratnih godina, da je upravo takvo ponašanje koje birokratija EU pokazuje sada, omogućilo raspad Jugoslavije i ratove. Osim toga, to je bilo plodno tlo za iskorištavanje traumatizovanih i siromašnih, dehumanizaciju žrtava rata i uspon ratnih profitera, na sličan način kao što se dešava sada, piše u apelu uz poziv da se promeni politika militarizacije i zatvaranja granica EU.

Arhiva - Italijanska granična policija sprovodi migrante iz podsaharskih zemalja u centar za relokaciju, nakon što su stigli spasilačkim brodom u Augustu, na Siciliji, Italija, 23. juna 2017.
Arhiva - Italijanska granična policija sprovodi migrante iz podsaharskih zemalja u centar za relokaciju, nakon što su stigli spasilačkim brodom u Augustu, na Siciliji, Italija, 23. juna 2017.

Pozvali su građane EU da vrše pritisak na svoje vlade kroz masovne proteste na ulicama, javno zagovaranje, podnošenje peticija i akcija koje će učiniti kako bi se promenila EU kakva je sada, što je moguće učiniti samo uz iskazivanje solidarnosti sa ljudima koji sanjaju o boljem životu u Evropi.

“Pozivamo vlade zemalja članica EU da preispitaju svoju trenutnu politiku zatvorenih granica i njihovo plaćanje državama koje nisu članice da sprovode režime na granicama koji su u suprotnosti s demokratskim načelima. U ovom trenutku, time omogućuju uspostavu autoritarnih režima na periferiji Evrope i davanje više moći i legitimiteta krajnjoj desnici unutar same EU”, navodi se u apelu, koji je do sada potpisalo 67 branilaca ljudskih prava i 13 grupa i organizacija sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG