Linkovi

U privatnom domu za stare u Novom Sadu 28 zaraženih koronavirusom


Medicinski radnici testiraju uzorke na prisustvo kovida 19, u Nacionalnoj laboratoriji za molekularno otkrivanje infektivnih agenasa u Beogradu, 12. maja 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Medicinski radnici testiraju uzorke na prisustvo kovida 19, u Nacionalnoj laboratoriji za molekularno otkrivanje infektivnih agenasa u Beogradu, 12. maja 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

U privatnom doma za stare "Mass green house" u Petrovaradinu kod 22 korisnika i šest zaposlenih registrovana je zaraza korona virusom, potvrdio je u četvrtak predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je na konferenciji za novinare rekao da je to izolovan slučaj i da ne treba paničiti, prenosi N1.

U domu u Petrovaradinu je detektovana pojava virusa, najpre je bio slučaj pre 24 sata, kada je reč o jednom od korisnika, a veoma brzom reakcijom epidemiologa, od ukupno njih 49, što korisnika, što zaposlenih, virus je pronađen kod 22 korisnika i šestoro zaposlenih, dodao je Mirović.

Prema njegovim rečima, petoro sa simptomima bolesti Covid-19 smešteni su u Klinički centar Vojvodine, a ostali nemaju nikakve simptome.

Oni su dobrog zdravlja i pod nadzorom su epidemiologa.

Na ulazu u dom se nalaze i pripadnici Policijske uprave, rekao je Mirović.

Zaraza u domu za stare je izolovan slučaj, ponovio je on i dodao da ne očekuje širenje infekcije.

Za 10 do 12 sati smo od prvog slučaja testirali gotovo sve korisnike i zaposlene, uspeli smo da stvorimo uslove za karantin, gde će biti i korisnici i zaposleni, da ovo mesto izolujemo, rekao je Mirović.

Ova infekcija neće imati nikakav uticaj na širenje virusa na teritoriji Petrovaradina i grada Novog Sada, predvideo je Mirović.

Još jedna žrtva korone, 48 novoobolelih

U Srbiji je od posledica korona virusa preminula još jedna osoba, dok je registrovano 48 novoobolelih, kaže se u dnevnom preseku objavljenom na sajtu covid19.rs.

U protekla 24 sata testirano je 4.024 osoba, od kojih je 48 bilo pozitivno na virus.

U bolnicama je 470 pacijenata, 15 osoba je na respiratoru, a ukupno je izlečeno 6.910 osoba.

Od početka epidemije registrovano je 11.571 obolelih i 246 smrtnih slučajeva.

Zatvara se kovid bolnica na Beogradskom sajmu

Direktor privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu Goran Bojović saopštio je da se ta bolnica danas zatvara i da će pacijenti biti prebačeni u Specijalnu bolnicu u Mladenovcu.

Arhiva - Kovi bolnica na Beogradskom sajmu tokom pripreme, 24. marta 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Arhiva - Kovi bolnica na Beogradskom sajmu tokom pripreme, 24. marta 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

"Dogovoreno je da u 12 sati ekipe Hitne pomoći prebace pacijente u specijalnu bolnicu u Mladenovcu. Juče smo prof. Đukić i ja bili u poseti toj bolnici, sa epidemiolozima iz Zavoda za javno zdravlje i videli da onaa ispunjava sve uslove i da je, prema rečima epidemiologa, to trenutno najbolje opremljena bolnica za kovid", rekao je Bojović za RTS.

Objasnio je da će 45 pacijenata biti danas prevezeno, a za ostalih 57 čekaju se rezultati. Očekuje se da će 52 biti negativna.

"Ponosni smo na Sajam jer nijedan medicinski radnik ni ostali koji su tamo angažovani nisu bili pozitivni. Mislim da je to ogroman uspeh države i svih nas", rekao je Bojović.

Podsetio je da je vojska napravila 3.000 smeštajnih kapaciteta u nekoliko hala, ali da je samo Hala 1 korišćena kao kovid bolnica.

Istakao je i da su spaseni životi 60 ljudi kojima se zdravstveno stanje pogoršalo, a kasnije su prebačeni u kliničke centre.

Bojović je naglasio i da niko nije umro na Sajmu, koji je bio namenjen za pacijente bez simptoma, ili sa lakšom kliničkom slikom.

Već danas će se početi sa rasforimiranjem kreveta i ormana i dezinfekcijom. Medicinski otpad će biti uklonjen, a ono šta može da se koristi, biće prosleđeno.

Bojović očekuje da će u naredna dva dana Sajam i sve oko njega ponovo funkcionisati redovno.

XS
SM
MD
LG