Linkovi

Zašto matične ćelije različito reaguju na starenje i povrede?


Ilustracija
Ilustracija

Zašto se naši mišići oporave od povrede ali izgube masu i čvrstinu kako starimo? Nova studija potražila je odgovor na pitanje zašto mišićne matične ćelije reaguju drugačije na starenje i povrede? Rezultati bi mogli da utiču na vrstu terapija za povrede, bolesti i starenje.

Matične ćelije mišića kod odraslih su osnova za popravku i regeneraciju mišića tokom čitavog života. Nova studija na medicinskom institute Sanford Buram Pribis proučavala je na koji način matićne ćelije, smeštene između mišićnih vlakana, reaguju na starenje i na povrede.

Interesuje nas da proučimo kako se sve matične ćelije prisutne širom skeletnog mišićnog tkiva razlikuju jedna od druge i da shvatimo takođe da li se taj kompleks menja tokom vremena ili u odnosu na vaše reagovanje na stres ili stimulaciju”, ističe istraživač Aleksandra Sako.

Istraživački tim Alesandre Sako koristio je tehnologiju nazvanu “uživo praćenje više vrsta”, kako bi pratili pojedinačne ćelije dok one reaguju na vežbanje, povrede i na normalne promene koje se javljaju sa starenjem.

Ustanovili su da ostarele ćelije održavaju svoju elastičnost kada reaguju na različite vrste pritisaka ali su manje sposobne da se umnožavaju. Za razliku od toga da, posle povrede, skup matičnih ćelija postaje manje raznovrstan ali zadržava svoju sposobnost da se umnoži.

To će nam omogućiti da identifikujemo i razvijemo lekove posebno da bismo pojačali obnavljanje tkiva i to bi moglo da utiče na nekoliko degenerativnih bolesti mišića u kojima su mišićne matične čelije oštećene, na primer kod Dišenove mišićne distrofije.”

Sako kaže da je studija pokazala da će terapeutske strategije za održavanje i jačanje mišićne mase kod starijih osoba najverovatnije morati da se razlikuju od onih za pacijente koji imaju degenerativne bolesti.

XS
SM
MD
LG