Linkovi

Zašto je film "Staljinova smrt" zabranjen u Rusiji?


Plakat za film "Staljinova smrt" u Moskvi, fotografisan 22. januara
Plakat za film "Staljinova smrt" u Moskvi, fotografisan 22. januara

Film “Staljinova smrt”, koji su neki američki kritičari nazivali “divljom političkom satirom” o borbi ya vlast posle smrti sovjetskog diktatora 1953, trebalo je da bude premijerno prikazan u Rusiji 25. januara, ali je umesto toga – zabranjen. Na Na filmskom festivalu Sandens, gde je nedavno prikazan, britanski reditelj Armando Janući i glumci rekli su za Glas Amerike da se nadaju da će film ipak videti publika u zemlji čiju istoriju opisuje.

Film “Staljinova smrt” počeće da se prikazuje u Americi za šest nedelja. U Rusiji, Odbor za javnost ministartsva kulture mogao bi da spreči da se film ikada pojavi u bioskopima.

“Ovo je očigledno nametanje i vređanje građanskih i nacionalnih osećanja… Svi kažu da je i sa profesionalne tačke gledišta ovo veoma loš film, apsolutno netačan. Ovo je model ideološke borbe protiv naše zemlje”, saopštio je Juri Poliakov iz ruskog Ministarstva kulture.

Na festival nezavisnog filma Sandens, britanski reditelj Armando Janući, autor HBO-ove političke satire “Veep”, za Glas Amerike kaže da su se on i njegov tim dobro pripremali za snimanje filma, čitali arhivske materijale i razgovarali sa istoričarima.

Veoma poštujemo to što se dogodilo u Sovjetskom Savezu i šta se dogodilo ljudima 1950-ih godina, i to ne krijemo u filmu. Rusi koji su gledali film rekli su mi dve stvari: da je smešan i da je istinit”.

Prema mišljenju jednog od glavnih kritičara, film prikazuje Staljinovog zamenika na mestu vrhovnog vojnog komandanta Georgija Žukova kao klovna. Glumac Džejson Ajzaks, koji igra Žukova, kaže da razume važnost humora tokom Staljinove vladavine.

Imam prijatelja iz istočne Evrope koji jedva čeka da vidi film, čija majka takođe jedva čeka, pošto joj je cela porodica završila u gulagu. Jedan od načina da sačuvate zdrav razum jeste smeh. Ljudi su tada živeli pod apsolutnim terorom, a razmenjivali su knjige sa šalama o Staljinu samo da bi očuvali identitet”.

Komedija je smešna samo ako verujete da je istinita. A kada ste u komediji, zaista je dramatično, i to je ono što je smešno”, kaže Andrea Rasboro koja igra Staljinovu ćerku Svetlanu Aliujevu, koju mnogi Amerikanci znaju kao “Lanu Piters”.

“Neverovatno je da je bila toliko otporna. Bila je izuzetno dovitljiva i preživela je maksimalno koliko je mogla. Ne mogu da zamislim kakav je emocionalni teret bilo imati oca kao što je Staljin. To je bio i najteži deo uloge, da zamislim kako je sve to izgledalo”.

Kompozitor Kris Vilis, nominovan za nagradu Emi, kaže da ga je inspirisala haotična muzika tog doba.

“U ovakvoj vrsti komedije važno je da ostanete uz likove, kao što to rade glumci. Ne da namigujete ili da se šalite, već samo da imate osećaj da je muzika malo više pompezna i ekstremna, i to vas na neki način zapravo zasmejava. Ipak, muzika sama po sebi nije smešna, prilično je uobičajena”.

Janući kaže da je bio inspirisan aktuelnim svetskim liderima.

“Razlog zbog kojeg sam napravio ovaj film je karakteristika koju sam uočio ne samo kod Putina, već i Trampa, Erdogana, Berluskonija - da žele da budu jake figure u centru svega, koje imaju potpunu kontrolu i autoritet”.

Odluka Ministarstva kulture izazavala je žestoku debatu u Rusiji. Među onima koji negoduju zbog zabrane emitovanja je i filmski kritičar Anton Dolin, glavni urednik moskovskog magazina “Art of Cinema”.

“Oni koji su inicirali ili podržali zabranu komedije ‘Staljinova smrt’ na državnom nivou, time su priznali jasno i nedvosmisleno da su staljinisti. Dakle, nema nesporazuma: staljinisti su oni koji smatraju da je Staljin heroj i uzor i smatraju da je ismevanje njega neprihvatljivo”.

Janući se ipak nada da bi “Staljinova smrt” mogla biti prikazana u Rusiji posle predsedničkih izbora u martu.

XS
SM
MD
LG