Linkovi

Zaštitnik građana predstavio izveštaj za 2015. godinu


Saša Janković, Zaštitnik gradjana Srbije (arhiva)

U Srbiji postoji percepcija da su sudska i tužilačka služba "pod jakom paskom izvršne vlasti", izjavio je danas zaštitnik gradjana Srbije Saša Janković i dodao da se percepcija stvara na osnovu toga što pojedini postupci i istrage traju mesec dana, dok druge traju četiri meseca ili četiri godine.

Predstavljajući izveštaj o svom radu za 2015. godinu na sednici Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava, Janković je rekao i da se zakoni u Srbiji menjaju izuzetno često i u njihovoj primeni nisu svi ravnopravni.

Prvi put je u 2015. godini služba zaštitnika dobila je više pritužbi na ugrožavanje socijalnih i ekonomskih prava nego na rad administracije, rekao je Janković i kao uzrok naveo ekonomske prilike i manjak pravne sigurnosti. Pritužbe zaštitniku gradjana prošle godine povećane su za 28 odsto u odnosu na 2014.

U posebno ranjive grupe stanovništva u Srbiji Janković je svrstao decu i mlade, stare osobe, osobe sa invaliditetom, Rome, izbeglice i migrante, žrtve nasilja u porodici, pojedince koji iznose kritičke stavove i novinare.

Kao pozitivnu činjenicu, Janković je naveo to što je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu smanjen broj pritužbi gradjana Srbije ali je ukazao da je Srbija pred tim sudom izgubila 16 od 17 pravnih sporova.

Janković je rekao i da je u 2015. povećan broj napada i pritisaka na novinare kao i da nisu rešena ubistva novinara iz prethodnog perioda.

Donošenje novih medijskih zakona nije rešilo probleme u ostvarivanju prava na slobodu medija, ocenio je ombudsman i dodao da medijima na lokalnom nivou preti gašenje, i da su pojedini od njih suočeni sa problemom netransparetnog vlasništva.

Janković je ukazao i na problem “curenja informacija” iz policijskih istraga u medije, navodeći kao primer slučaj objavljivanja medicinske dokumentacije jednog građanina.

Srbija je, prema Jankovićevim rečima, čistog obraza prošla kroz izazov migrantske krize a dobro je saradjivala u tom pogledu i sa susednim zemljama, zbog čega zaslužuje pohvale.

Poslanik Srpske napredne stranke, Vladimir Orlić kritikovao je izveštaj zaštitnika građana kao “ničim potkrepljene, lične ocene” a zamerio mu je i “neprikladan odnos prema parlamentu Srbije” budući da se “nije pojavio na sednici jednog skupštinskog odbora na koji je bio pozvan”.

Prema Orliću, Janković nije u pravu kada Skupštini Srbije
zamera donošenje zakona po hitnoj proceduri, jer su na isti način zakone donosile i druge države koje su bile u sličnoj poziciji kao Srbija u procesu približavanja EU.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović je pohvalila
izveštaj zaštitnika građana, a za napade na njega je kazala da imaju nesagledive posledice.

Poslanica Pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura, koja je takodje odala priznanje Jankoviću za “odolevanje različitim pritiscima”, protivustavnom je ocenila odluku Vlade Srbije da smanji penzije jer je to “stečeno pravo”.

Poslanik Fatmir Hiseni je ukazao na težak položaj albanske nacionalne manjine i kao primer naveo to što se mladi ljudi albanskog porekla koji studiraju na Kosovu suočavaju sa problemom priznavanja diploma u centralnoj Srbiji.

O predsedničkoj kandidaturi

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će odluku o kandidaturi za predsednika Srbije doneti na osnovu svoje procene, a ne na osnovu pritisaka.

Odgovarajući poslanici Dveri Mariji Janjušević, koja ga je na današnjoj sednici parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska pitala da li je predsednički kandidat ili ne, Janković je rekao da će odluku o tome doneti kada dođe vreme za to.

"Ne sme zaštitnik građana da kaže ni da, ni ne, a ja tu temu nikada nijednom nisam nametnuo", rekao je Janković.

XS
SM
MD
LG