Linkovi

Zastava ID nadjena kod napadača u Nemačkoj


Policajci hodaju ka mestu zločina blizu reke Majne.

Nemačka policija pronašla je ručno radjenu zastavu militantne grupe Islamska dražva medju stvarima tinejdžera koji je juče sekirom i nožem napao putnike jednog voza u Bavarskoj.

Prema izjavama očevidaca, mladi napadač je tokom napada uzvikivao “Alahu akbar” – “Bog je veliki”. Nekoliko ljudi je povredjeno, medju njima članovi jedne kineske porodice, a dve žrtve su u kritičnom stanju.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u saopštenju na internetu, ubrzo pošto je pronadjena zastava medju mladićevim stvarima. Ekstremisti su saopštili da je napadač “član Islamske države” i da je isplanirao napad posle apela grupe na pristalice da napadaju zapadne zemlje.

Šef nemačke Policijske unije Rajner Vendt saopštio je da je teško sprečiti napade takozvanih “usamljenih vukova.”

"Ne smemo da imamo iluziju da bi veći broj policajaca i bezbednosnog osoblja mogao da u potpunosti spreči takve incidente. Kada odlučni pojedinac reši da izvrši akt nasilja, on će to učiniti i ne možemo da sprečimo takve, pojedinačne slučajeve. Možemo da adekvatno odgovorimo na situaciju, ali je nerealno očekivati da možemo da budemo na svakom mestu u isto vreme, sa mnoštvom osoblja na svim železničkim stanicama i aerodromima da bismo sprečili naoružane napade radikalizovanih pojedinaca.”

Napadača, 17-godišnjeg izbeglicu iz Avganistana, ubila je policija dok je bežao sa mesta zločina. Islamska država preuzela je odgovornost za nekoliko napada izvršenih u njeno ime, iako veza izmedju te grupe i počinilaca napada nije izvesna.

XS
SM
MD
LG