Linkovi

Zarif: Iran očekuje ukidanje sankcija


Sastanak dve delegacije u Beču, 16. januar 2016.

Ministar spoljnih poslova Irana očekuje da će međunarodne sankcije Iranu biti ukinute danas, dok se očekuje da Teheran počne sa primenom nuklearnog spoarzuma.

Američki zvaničnici, uključujući državnog sekretara Džona Kerija su u Beču danas, gde treba da bude objavljena puna primena nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila, Amerike, Britanije, Francuske, Nemačke Kine i Rusije.

Sporazumom se poziva Iran da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su oštetile ekonomiju Irana.

Ministar inostranih poslova Irana, Džavad Zarif izjavio je da će međunarodne sankcije Iranu biti ukinute danas, dok se očekuje da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju potvrdi da je Teheran postupio u skladu sa sporazumom postignutim 14. juna prošle godine sa svetskim silama da ograniči svoj nuklearni program.

Iranski diplomata razgovarao je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o primeni iranskog nuklearnog sporazuma o kojem je pregovarano više od dve godine.

Zarif i Mogerini treba danas da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, nakon čega se očekuje zajedničko saopštenje.

Očekuje se da Međunarodna agencija uskoro da objavi da je Iran ispunio obećanje da će ograničiti svoj nuklearni program, što će otvoriti put za ukidanje sankcija.

XS
SM
MD
LG