Linkovi

Zapaljen automobil novinarke Radija Slobodna Evropa u Lavovu


Uništeni automobil novinarke Radija Slobodna Evropa iz Lavova, Haljane Tereščuk.
Uništeni automobil novinarke Radija Slobodna Evropa iz Lavova, Haljane Tereščuk.

Automobil dopisnice Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa iz grada na zapadu Ukrajine, Lavova, zapaljen je tokom noći između 29. i 30. januara. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Anton Herašenko izjavio je da je moguče da je to učinjeno po nečijoj naredbi.

Halijana Terešuk, koja za RSE radi od 2000. godine, rekla je da se sumnja da je napad u vezi sa njenim profesionalnim aktivnostima.

"Mislim da je kriminalni akt naređen, da je neko unajmio nekoga da ga sprovede", rekao je Heraščenko za RSE, dodajući da policija radi "sve kako bi pronašla počinioce i one koji su naredili napad".

Nacionalna policija u Lavovu saopštila je ranije u petak da je započela istragu povodom "namernog unišenja imovine novinara".

Prema iskazima svedoka, maskirani napadač prišao je automobilu marke "micubiši kolt" oko ponoći, postavio nešto na vetrobransko staklo na vozilu, zapalio vatru i zatim pobegao.

Druga paljevina

Ukrajinska ispostava grupe za zaštitu ljudskih prava, Fridom haus, osudila je paljenje ne samo Tereščukinog automobila, već i paljenjae automobila aktiviste iz Zaporožja, Andrija Lukina, koja se dogodila istog dana.

"Ogorčeni smo zbog paljevina... i pozivamo sve strukture vlasti da efikasno istraže ove incidente", kaže se u saopštenju Fridom hausa Ukrajina na Fejsbuku.

Grupa je saopštila da je "palež ili druge metode uništenja vozila i imovine postalo često korićeno kao metod pritiska na aktivne ljude u Ukrajini".

Primećuje se da je bilo 11 slučajeva uništenja imovine koja pripada aktivistima, te da "u većini svih tih slučajeva, počinioci nisu pronađeni niti kažnjeni".

XS
SM
MD
LG