Linkovi

Zaoštrava se sukob SAD i Pakistana zbog obustave pomoći


Sjedinjene Države suspendovale su bezbjednosnu pomoć Pakistanu dok ta zemlja ne preduzme mjere protiv terorističkih organizacija, među kojima su avganistanski Taliban i mreža Hakani. Islamabad je, očekivano, kritikovao odluku Vašingtona.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Pakistana zaoštrile su se u novoj godini, posle optužbi Vašingtona da Islamabad pruža utočište teroristima.

“Veoma je razočaravajuće što Pakistan djeluje protiv interesa svog naroda, napada te grupe selektivno i pruža utočište liderima Talibana i mreže Hakani, koji stvaraju pakao u djelovima te zemlje i Avganistana”, rekao je za Glas Amerike savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće H.R. Mekmaster.

Stejt Department je u četvrtak potvrdio da su Sjedinjene Države odlučile da suspenduju bezbjednosnu pomoć Pakistanu, ali nije precizrao o kojem iznosu je riječ.

“Dok pakistanska vlada ne preduzme odlučnu akciju protiv grupa među kojima su avganistanski Taliban i mreža Hakani – koje destabilizuju region i napadaju američko osoblje – bezbjednosna pomoć Pakistanu će biti suspendovana”, istakla je portparolka Heder Nauert.

Ta odluka odražava nezadovoljstvo Trampove administracije Pakistanom.

“Taj potez ne bi trebalo da iznenadi Pakistan, s obzirom na to da su predsjednik i sekretari Tilerson i Matis razgovarali sa pakistanskim zvaničnicima o našim primjedbama da nije urađeno dovoljno da se privedu teroristi i pripadnici ekstremističkih grupa koje djeluju iz te zemlje. Više puta smo saopštili Pakistanu da mora da preduzme odlučniju akciju”, rekla je Nauert.

Međutim, pakistanski ambasador u Sjedinjenim Državama Aizaz Ahmad Čodri upozorio je na opasnost od obustave bezbjednosne pomoći i poručio da je Islambad dao veliki doprinos anti-terorističkim akcijama, koje predvode SAD, kao i stabilizaciji susjednog Avganistana.

"Ne bi trebalo da idemo ka sukobu. Ako krenemo u tom smjeru, dvije zemlje će se udaljiti jedna od druge, što nije u njihovom interesu”.

Sjedinjene Države su, uz jučerašnju suspenziju, već odložile isplatu 225 miliona dolara Pakistanu za kupovinu američke vojne opreme.

XS
SM
MD
LG